Кілька сотень переселенців та киян вийшли на мітинг до будівлі КабМіну

Вчора, 14 червня, під стінами Кабінету Міністрів України пройшов театралізований мітинг переселенців та киян «За наші і ваші права». Учасники акції виступили проти прийняття змін до Постанови №637, згідно з якими встановлюється порядок призначення (відновлення) соціальних виплат переселенцям і здійснення контролю за соціальними виплатами внутрішньо переміщеним особам.
unnamed
Реалізація змін до Постанови здійснюватиметься шляхом створення мобільних бригад з СБУ і Нацполіції, які зможуть прийти до ВПО, коли їм захочеться. Будуть створені спеціальні комісії, які будуть вирішувати, чи гідні громадяни України заробленої пенсії.
«У 1936-1937 роках за наказом НКВД в СРСР існували особливі «трійки», в завдання яких входило позасудове виявлення і придушення «антирадянських елементів». В результаті їх «діяльності» сотні тисяч громадян СРСР виявилися на кладовищі та в таборах. Схоже, наші міністри погано вчили в школі історію, інакше б вони розуміли, що «комісії», які вони хочуть створити відповідно до прийнятої Постанови Кабміну, за своєю суттю є тими самими «трійками»! Україна – це європейська країна, а не уламок «совка»! Ми не допустимо, щоб нашу долю знову вирішували «трійки», – розповідає Володимир Ляшенко з громадської організації «Союз вимушених переселенців».
Акція пройшла у вигляді театралізованого дійства. Люди в білих футболках з написом «Громадянин України» з сумками і валізами, перебуваючи за стіною колючого дроту, переходять від одного столу чиновника до іншого. У кожного столу чиновники вішають на людей ярлик «Переселенець». Ходінь по чиновникам у кожної людини так багато, що безліч ярликів «Переселенець» закривають головний напис «Громадянин України». Дія супроводжується тривожним подзвоном. Але вихід завжди можна знайти. На допомогу приходить громадянське суспільство і кусачками розрізає колючий дріт, тим самим звільняючи вихід для всіх переселенців.
За допомогою цієї акції переселенці та кияни показали, як вимушені переселенці легко перестають бути громадянами України, а залишаються лише безправними переселенцями. Учасники також звертають увагу на антисоціальну політику уряду, яка сьогодні стосується переселенців і жителів непідконтрольних територій, а завтра торкнеться всіх:
«Майдан стояв не заради нових облич, а за права людей. І війна на Сході йде не за територію, а за тих, хто там народився. Якщо ми дозволимо собі про це забути сьогодні – «завтра» у нас не буде».
Леся Литвинова, Фролівська 9/11
«Коли частина громадян країни системно дискримінується протягом двох років, коли політичний вектор «розділяй і володарюй» продовжує переважати над здоровим глуздом, неможливо сподіватися на позитивні зміни, безглуздо чекати економічних перетворень, марні очікування перезавантаження в кабінетах чиновників. Сьогодні неважливо хто ти, переселенець або місцевий житель. Сьогодні важливо те, що влада продовжує згубну традицію жити відірвано від народу, ігноруючи права людини і власні посадові інструкції. Я йду на мітинг, щоб сказати: «Досить!». Я йду на мітинг, щоб нагадати їм, за які цінності стояв Майдан. Я йду, тому що я більше не можу мовчати».
Оксана Єремішіна, Всеукраїнська організація у справах вимушених переселенців
«Ми втратили свої будинки, але вірили, що натомість отримали велику сім’ю і зрозуміли, що наш Дім – це наша країна. Кримчанам свого часу довелося дуже швидко усвідомити, що ми перш за все є Громадянами України. Сьогодні нас фактично позбавляють громадянства. Але жителі України повинні зрозуміти, що ми – початок. Після нас позбавлять прав пенсіонерів, багатодітних, до кожного дійде черга! Сьогодні ми – завтра ви!»
Жанна Зінов’єва, БО «БФ «Кримські біженці»
В організації мітингу взяли участь безліч громадських організацій і активістів. Донецька обласна організація «Комітет виборців України» як організація-переселенець щиро дякує всім, хто взявся за адміністрування процесу, а також всіх, хто вийшов підтримати переселенців у відстоюванні громадянських прав.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа