Інтерактивна лекція Юрія Мельничука “Українські вишиті рушники з сюжетом “Древо”: композиція, кольористика, символіка, застосування”

Книгарня “Є” та Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара” запрошують на лекцію Юрія Мельничука “Українські вишиті рушники з сюжетом “Древо”: композиція, кольористика, символіка, застосування”. Захід відбудеться 21 червня. Початок — о 18.30.

Дерево Життя в українській традиційній культурі – це один з центральних символів. Особливо яскраве його застосування є на тканих та вишитих рушниках. Древо, як і інші священні знаки, має багато зрізів інформації. Це уособлення всього проявленого Всесвіту, частинкою якого є ми люди, що живуть на Землі.

З іншого боку Древо, або Квітка, Вазон, як його називали в народі, – символ Роду. Схема родоводу кожного з нас найкраще виражається у формі генеалогічного дерева. Квіти на Дереві – це ми, хто живе на Землі. І це життя живить родове коріння. Найбільше рушників з Деревом вишивалось на весілля. Кульмінацією обряду створення нової сім’ї є благословення батьками молодого подружжя на рушникові. Він як символ спільного шляху двох душ у земному вимірі єднає на одному полотнищі два родових дерева. Найчастіше ми бачимо дерева вишиті червоними нитками на білому полотні. Це давня ведична традиція, яка таким чином виражає гармонійне і сильне поєднання енергій батьківського і материнського начал. Ця енергія необхідна для освячення людей в різноманітних обрядах протягом всього їх життя. І рушник, як свята річ з відповідно нанесеною на полотно сакральною композицією Дерева, якнайкраще підходить для цієї мети.

Тому також у свята в оселях, особливо на покуті, вивішувались так звані кілкові рушники. Вони були покликані наповнити життєвий простір житла благодаттю, яка йде від Творця і Праматері Всього Сущого.

Юрій Мельничук — заступник генерального директора з науково-фондової роботи Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», Голова правління Громадської організації «Центр української вишивки та костюма «Оріяна», майстер народного мистецтва з вишивки з 1993 р.

Вхід вільний.

Адреса книгарні «Є»:

вул. Лисенка, 3

ст. м. «Золоті Ворота».

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа