Харківський антикорупційний центр розпочинає боротьбу з недоброчесними посадовцями та корупцією в регіоні

Боротьба з корупцією та очищення державної системи від посадовців, які знищують поняття законності, наразі залежить від самих громадян, які вже отримали необхідний інструментарій – антикорупційні закони та Закон «Про очищення влади. Тепер дуже важливо всім нам включитись в цей процес. Так звучав головний лейтмотив презентації громадської ініціативи «Харківський антикорупційний центр», яка відбулась у п’ятницю, 24 липня.

За словами співзасновників Центру Дмитра Булаха, Ігоря Черняка, Євгена Лісічкіна та Дмитра Дробота, діяльність громадської ініціативи буде реалізовуватись в наступних напрямках: виявлення корупційних схем, організованих чиновниками, проведення майнової люстрації – встановлення відповідності задекларованого майна реально наявному у користуванні, контроль за діяльністю чиновників міської ради та обласної адміністрації, а також моніторинг проведення тендерів.

У прес-конференції також взяв участь голова парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, котрий зауважив, що антикорупційні закони, які ухвалені парламентом, побудовані на ідеї, що громадськість повинна мати якомога більше можливостей протидіяти, зупиняти корупцію й домагатися вигнання посадовців, які її породжують. «Наразі в країні змінилось найважливіше: велика кількість людей в усіх містах відчула, що знищення клептократичної системи – це їхня персональна відповідальність», – резюмував політик.

Секретар Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України Максим Маньковський зазначив, що в процес проведення майнової люстрації повинні включитись усі громадяни. Привівши приклад звільнення екс-голови ДАЇ Олександра Єршова, котрий втратив посаду саме завдяки журналістському розслідуванню, він закликав усіх проявляти свою громадянську позицію.

Активіст Харківського антикорупційного центру Ігор Черняк також підкреслив: головне, що може робити громадськість – переводити інформацію про зловживання, корупцію, злочинні схеми в публічну площину, шляхом проведення прес-конференцій, через публікації на сайтах та в соціальних мережах.

Крім того, активістами Антикорупційного центру були представлені результати проведених розслідувань. Зокрема, озвучені дані щодо виділення Харківською ОДА землі під вишки колишньому міністру Януковича Миколі Злочевському; невідповідності задекларованого майна реальним статкам одного з місцевих посадовців та корупційні схеми у суддівській системі.

Нам всім важливо зрозуміти, що головна біда не законах, а в прокурорах, слідчих, суддях, які не виконують належним чином свої повноваження, й можемо виправити це тільки ми.

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа