Громадські активісти вимагають ветувати закон, який руйнує систему електронного декларування

Сьогодні, 26 лютого, активісти Громадського люстраційного комітету та інших громадських антикорупційних організацій провели акцію під стінами Адміністрації Президента з вимогою накласти вето на законопроект #3755, який нівелює суть системи електронного декларування.

Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет Олександра Дрік розповіла про ризики, які несе в собі законопроект #3755: «Система електронного декларування дозволила би нам перевіряти майно всіх посадовців в Україні і карати тих, хто не може його пояснити. Шахрайськи ухвалений 10 днів тому закон не дозволяє цього зробити і відкладає введення відповідальності за недостовірні або невказані відомості. Якщо Президент не хоче повторити долю свого папєрєдніка Януковича, він повинен ветувати цей закон».

Експерт також зазначила, що громадські активісти вже підготували альтернативні законопроекти: на випадок вето та якщо Президент не заветує Закон. Крім того, підготовлено звернення від громадських організацій. Воно було передано учасниками акції заступнику Глави АПУ Олександру Данилюку, який вийшов до учасників акції. Посадовець запросив організаторів акції на зустріч до Адміністрації Президента, результати якої Голова Ради Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік так прокоментувала в своєму facebook:

«Передала заступнику Адміністрації Президента Олександру Данилюку вимогу до президента накласти вето на закон #3755, який руйнує систему електронного декларування, і проект альтернативного законопроекту, який має вирішити проблему із її запуском. Інших варіантів або компромісів не розглядаю»

Нагадаємо, що спочатку Закон № 3755 складався з одного речення та мав не меті відмінити один із пунктів Закону «Про державний бюджет України», яким було перенесено запуск електронного декларування до 2017 року.

Проте 16 лютого під час розгляду законопроекту народний депутат фракції БПП Вадим Денисенко з голосу вніс ряд поправок, які знищують суть систему, зокрема: 

  1. Закон відтерміновує запровадження відповідальності за вказання недостовірної інформації до 2017 року.
  2. Вартість майна і статків, що підлягає декларуванню, підвищена в 2, а в деяких статтях, і в 3 рази.
  3. Значна кількість членів родин були безпідставно виключені з декларації, що, по суті, не вирішить проблеми з приховуванням майна через переписування його на інших людей.
  4. Обов’язок вказувати місце фактичного проживання виключено з попередньої версії закону.
  5. Скасовується обов’язок декларувати рухоме майно, набуте до початку дії нової системи декларування.
  6. Незрозумілим є положення, яке дає право суб’єкту декларування при заповненні декларації не вказувати вартість майна (активів) крім випадків, коли таке майно (активи) є джерелом доходу.

 

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа