Для національно-патріотичного виховання необхідна консолідація громади і держави

DSCN9995 (2)15 червня в Центрі Національного Відродження відбувся круглий стіл. Експерти, громадські діячі та народні депутати обговорили питання національно-патріотичного виховання в Україні.

«Маємо в Україні близько 5 тисяч молодіжних центрів. Але чим вони займаються? На прикладі моєї Запорізької області можу сказати, що вони займаються не національно-патріотичним вихованням, а скоріш навпаки. Маємо певну нормативну базу, але різні підходи і суперечки в її впровадженні. Тому, гадаю, має бути створена міжвідомча група (Міністерство оборони, МОН, Міністерство молоді і спорту, Міністерство культури), що може вирішити проблему», заявив народний депутат Ігор Артюшенко.

Керівник відділу національно-патріотичного виховання молоді Мінмолодьспорту Микола Ляхович повідомив, що наразі є 2 законопроекти щодо створення молодіжних центрів за номерами 2148 (авторство нардепа Крулька) та 2626 (авторства нардепа Горбунова).

«Але в проекті 2148 нема ані слова про національно-патріотичне виховання. Тому його треба чітко прописати в законопроекті, бо положення Міністерства молоді і спорту від 2009 р. ситуації не змінить. Будь який новий міністр може його змінити», – каже Микола Ляхович.

«В країні існують дві взаємозаперечуючі світоглядні системи. Яку ідентичність будуть формувати регіональні концепції, які є зараз? Як відіб’ється політика децентралізації на питанні виховання? В цьому плані має бути єдина централізована державна політика. Автори існуючих законопроектів не роблять аналізу праці, що була зроблена, вони пропонують створити щось нове. Але що робити з центрами, які вже існують? Може, хай вони візьмуться за реалізацію існуючих нормативних актів і майбутньої Стратегії національно-патріотичного виховання? Якщо вони хочуть, звичайно, отримувати в майбутньому гранти на реалізацію заходів з національно-патріотичного виховання», – про це повідомив радник Міністра освіти і науки, директор Центру національного відродження Тарас Рондзістий.

В свою чергу народний депутат Ігор Луценко запропонував замість громадської організації «Товариство сприяння оборони України» створити державну Українську військову організацію і передати їй майно ТСОУ, що, до речі, передбачено коаліційною угодою.

Заступник голову НСОУ «Пласт» Юрій Юзич в той же час застеріг, що в цьому випадку залишиться корупційна модель, що дасть можливість списувати майно й відмивати кошти.

Анатолій Грива, керівник головного штабу гри «Джура» («Сокіл») в свою чергу наголосив на консолідації зусиль громадського сектору і державних інституцій.

«Освітяни хваляться, що виховували людей, які були на Майдані і пішли в АТО. А коли питаєш: «Хто ж виховував «Беркут» і «тітушок»?», то вони мовчать. Освітяни – дуже консервативна спільнота, хочуть самі займатися вихованням в своїй сфері, громадськість допускають до співпраці неохоче. Тому наша задача – об’єднати зусилля ентузіастів, держави, школи, громадських організацій, військових, аби система національно-патріотичного виховання працювала ефективно», – зазначив Анатолій Грива.

Сергій Багряний, УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа