Десятий ”Коловрат” відбувся на Сумщині

Десятий ювілейний патріотичний наметовий табір для дітей «Коловрат» відбувся на березі річка Псел у Сумському районі. Цього року в якості учасників у таборі перебували 83 дитини віком від 6 до 17 років.

«Такого ще не було. Вочевидь, зголошувальну кампанію провели дуже якісно – з легкістю набрали б до табору і сотню дітей, але вимушені були відмовитися від цього. Формат табору не дозволяє набирати необмежену кількість учасників», – говорить Марія Дзвінка, писар «Коловрату».

Відкриття табору відбулося 1 липня. Закриття ж було заплановане на 14 липня, але через несприятливі погодні умови, триденну зливу та буревій, роз’їзд учасників відбувся 13 липня, днем раніше від запланованої дати.

«Не можу сказати, що програму ми не виконали. Усе заплановане вдалося втілити, хіба що, остання ватра – те, чого діти так і не отримали. І, що найгірше – до нас через поранення так і не зміг приїхати Олександр Бойко, якого так чекали і діти, і гості, і члени Проводу. Але ми обов’язково зустрінемося поза табором», – говорить Наталка Лучанінова, член Проводу «Коловрату».

«Щоранку ми прокидалися і виконували ранкову руханку – біг, вправи для розминки, вправи на турніку. Після цього, збиралися на урочисте відкриття дня. Увесь табір співав гімн України, а жовто-блакитний та червоно-чорний прапори піднімалися на щоглу, аби майоріти там протягом дня», – пригадує Софія Дубініна з міста Суми.

Загалом, у таборі перебували не лише сумчани. Діти приїхали і з Києва, і з Тернополя, і з Дніпропетровщини, Житомирщини та навіть Донбасу: 6-річна Діана та 10-річна Олександра – мешканці Шахтарська, та на період АТО змушені були перебратися на Сумщину. Цікаво, що дівчата мріють про мир та прагнуть навчитися говорити літературною українською мовою.

«Найцікавіше починалося після сніданку: щодня – нова програма. За весь термін перебування у таборі, діти послухали різноманітні лекції від цікавих гостей (на історичну, туристичну тематику, а також заняття з першої медичної допомоги, дискусії та тренінги з лідерства, роботи в команді і таке інше). Було проведено брейн-ринг, майстер-клас з рукоділля, багато командних ігор та іншого. Особливо зацікавив учасників театр імпровізації. Серед прикладних занять регулярно діяли дартс, стрільба по мішенях, катання на байдарках, співи, ігри в регбі, футбол, волейбол. Кожного дня програма містила свою «родзинку». Це були квести, туристичне змагання, пейнтбол, день Івана Купала та день самоврядування (коли програму готував і проводив рій-переможець у виборах) підготовка до теренової гри, боді-арт, вимарш до с.Пролетарське та теренова гра.

Невід’ємною частиною дня було купання, а також – збирання дров на вечірню ватру.  Кожен вечір мав свою тематику, а тому, рої протягом дня ретельно готувалися до вечірніх ватр: карнавалу, спектаклю, пантоміми чи іншого», – розповідає Костянтин Білик, член Проводу табору.

«Активні діти, веселий провід, що проживав ці дні на рівні з нами, дають впевненність та рішучість до нових дій та взяття нових вершин», – підсумовує таборовичка Анастасія Кульбєда.

Щоправда, цього року не обійшлося й без «палок в колеса», що їх постійно і навіть традиційно встромляє влада. На депутатське звернення Владислава Купрієнка, «Коловрат» приїхали перевіряти всі, кому не лінь: і податкова, і міліція, і санстанція. Нічого поганого – не знайшли.

По закінченню табору, було обрано 30 найкращих таборовиків, які отримали призи – реглани від «Молодіжного Націоналістичного Конгресу».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа