Депутати задумались, що робити з ПТУ

Народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Борис Козир закликав колег по парламенту переглянути передбачену в 2016 році систему фінансування ПТУ. Про це він заявив на брифінгу у Верховній Раді.

«Одна з новацій, яка увійшла в Державний бюджет 2016 року та сьогодні потребує негайного перегляду – це передача фінансування ПТУ з обласних бюджетів на бюджети міст, в яких вони розташовані. З перших днів нового року керівництво невеликих міст по всій Україні заявило, що на утримання училищ в бюджетах немає коштів.  Перш за все, це несе загрозу для реальних секторів економіки, які потребують не лише інженерів, економістів, юристів, а й професійно підготовлених слюсарів та комбайнерів. Через брак коштів у бюджетах малих містечок, підприємства в сусідньому районі чи області не отримають кваліфікованих робітників. В масштабах країни, це вдарить по бюджетоутворюючих підприємствах областей, районів та міст», – заявив Борис Козир.

Народний депутат відзначив, що в Миколаївській області, представником якої він є в парламенті, функціонує 25 ПТУ,  в яких навчаються тисячі учнів. Зокрема, 275 – це діти-сироти, а 466 – молозабазпечені. «Бюджет 2016 року позбавляє цих дітей їх конституційного права безкоштовно отримати професію. Про проблему функціонування училищ на цьому тижні мене особисто повідомив батьківський комітет Миколаївського професійного суднобудівного ліцею ім. Гречишникова. Батьки вкрай стурбовані тим, що цьогорічний бюджет не передбачає утримання учнів статусних категорій, зокрема, сиріт. Це є яскравим свідченням того, що стаття 27 Закону про Державний бюджет прямо порушує конституційні права громадян України», – зазначив Борис Козир.

Він підтримав авторів звернення в тому, що рішення передати училища на утримання міст було передчасним: «Ми можемо проводити експерименти з бюджетом та децентралізацією влади, але ми не маємо права ставити експерименти на наших дітях, ставити під загрозу формування робітничого потенціалу нашої країни. Вважаю, що починати наводити порядок у сфері освіти потрібно з формування адекватного держзамовлення на підготовку фахівців у Вищих навчальних закладах. Оптимізація повинна, в першу чергу, торкнутися спеціальностей, за якими спостерігається явний надлишок фахівців – це юристи та економісти… Переконаний, що роль профтехучилищ сьогодні має бути посилена».

«У грудні 2015 року, перед голосуванням за Бюджет-2016, ми домовились за кілька місяців переглянути цей документ. Для того, щоб гарантовано виправити помилку і повернутися до відпрацьованого механізму фінансування ПТУ з обласних бюджетів, ми спільно з членами Комітету з питань науки і освіти вже розпочали роботу по негайному вирішенню цієї проблеми. Буду тримати ситуацію з фінансовим забезпеченням ПТУ на особистому контролі», – заявив Борис Козир.

Джерело – розсилка Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа