Декомунізація Києва: поки що скоріше механічна, ніж історично обґрунтована

Серед старих і нових назв вулиць Києва не знайшлося місця для відомих на весь світ людей, життя яких було пов’язано з Києвом: Андріан Прахов, Микола Врубель, Вільгельм Котарбінський, Олександр Архипенко, Олександр Богомазов, Серж Лифар. Про це пише на своїй сторінці в Фейсбук депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч» в Київраді, член комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Людмила Березницька.

На думку депутата, нові назви вулиць Києва в процесі «декомунізації» досить неоднозначні. Деякі з них мало значать для міста та його історії.

Як зазначає депутат, в ухваленому на засіданні комісії культури 7 грудня проекті про перейменування понад двох десятків вулиць чимало пропозицій більше схожі на механічне перефарбовування в інший колір. В той час, як «декомунізація» має стати демократичним інструментом відродження історії Києва і підвищення його  статусу в світі.

«Києву майже 2000 років, це місто з унікальним ландшафтом, де кожен пагорб мав своє ім’я. Менш ніж століття тому столичні вулиці носили прізвища діячів культури та меценатів, репутація яких і нині не викликає сумнівів. Географічна специфіка, міфологія місця, належність до певного ремесла – це вже готова мапа міста, історію якого має бути легко зчитати з табличок з назвами вулиць», – вважає Березницька.

З огляду на це Людмила Березницька переконана, що питання перейменування повинно вирішуватися за такими принципами:

  1. 1.      Розглядати «декомунізацію» як практику Відродження історії Києва. Нові імена вулиць мають відповідати реальним заслугам особистості перед містом чи країною та мати загальновідоме значення.
  2. 2.      Частина вулиць можуть і мають зберегти історичні назви, які вони отримали через особливості географічного розташування чи характерної ролі місця.
  3. 3.      У нових назвах вулиць використовувати імена та місця, де жили і працювали відомі кияни, що сприятиме розширенню туристичних маршрутів.
  4. 4.      Долучати до громадських слухань про перейменування вулиць не тільки цільову аудиторію, а й максимальну кількість фахівців та активістів.
  5. 5.      Зробити інформацію про наміри перейменування максимально доступною, публікувати опитування, історичні статті та довідки, а також пропозиції в ЗМІ.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа