«Декларації під контролем»: громадські організації створили коаліцію з перевірки декларацій посадовців

Громадські організації, які визначають своїм пріоритетом на 2016 рік боротьбу з корупцією через перевірку декларацій про доходи, майно, витрати та зобов’язання фінансового характеру, утворили коаліцію «Декларації під контролем». Меморандум про створення коаліції сьогодні під час спільної пресконференції підписали шість громадських організацій: Transparency International, Центр політичних студій та аналітики, Громадський люстраційний комітет, Інститут медіа права, Канцелярська сотня і Центр локального самоврядування.

«Перевірка декларацій є ефективним інструментом в боротьбі з корупцією. Тому перевірка декларацій була закладена і в люстраційне (Закон «Про очищення влади»), і в антикорупційне законодавство (Закон «Про запобігання корупції»), зазначила Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет». Однак в запровадженні цього ефективного інструменту за результатами 2015-го суспільство було набагато більше зацікавлене, ніж органи влади».

Виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара наголосив, що основну роботу по боротьбі з корупцією проводить саме громадянське суспільство.

Експерт нагадав, що активісти з канцелярської сотні створили онлайнреєстр декларацій (declarations.com.ua), представники Центру політичних студій та аналітики допомагають створити та запустити роботу НАЗК, Transparency International проводять моніторинг стилю життя високопосадовців та суддів, Інститутом медіа права проводиться постійна робота з навчання активістів та журналістів перевірці декларацій відповідно до реєстрів, Громадський люстраційний комітет забезпечив боротьбу з окремими корупціонерами.

«Ми не можемо замінити владу, але як активісти можемо робити багато», зауважив Хмара.

Крім того, він окреслив ключові завдання на поточний рік: сприяння створенню та ефективні й роботі НАЗК та забезпечення того, щоби громадяни користувались доступними інструментами в боротьбі з корупціонерами та стали народними люстраторами.

Голова ГО «Центр політичних студій та аналітики» Віктор Таран окреслив основні проблеми із запуском роботи Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), який уповноважений вести реєстр декларацій та перевіряти спосіб життя. Саме представники влади наразі намагаються затягнути процес його запуску.

«Є проблема правки ДеркачаМисика, яка була внесена в бюджет і відтермінувала створення електронного декларування до наступного року. Президент та Уряд обіцяли внести відповідний законопроект з тим, щоб зняти цей казус. Але до цього часу ні Кабінет Міністрів, ні Адміністрація Президента не подали відповідні законопроекти, зазначив Віктор Таран. Це свідчить про те, що влада свідомо робить все, щоб зірвати електронне декларування в цьому році. Якщо це відбудеться, ми не зможемо провести аналіз статків високопосадовців на аналіз стилю життя», наголосив експерт.

«Декларації під контролем» саме під такою рішучою назвою ми об’єднуємо кращі неурядові організації. Можна вважати, що громадськість замовила нам публічний аудит статків наших чиновників», наголосила Тетяна Семілетко, директор з розвитку ГО «Інститут Медіа Права».

За її словами, організаціїучасники коаліції вже працюють в напрямі навчання громадських активістів, журналістів, як аналізувати декларації, займаються просвітницької діяльністю, люстрацією, але збираються ще більше консолідувати зусилля.

«Спільна діяльність громадських організацій дозволить досягти підвищення фінансової сумлінності, підзвітності українських чиновників, очищення влади від недобросовісних чиновників та дозволить ефективно співпрацювати представникам громадським організаціям та відповідним антикорупційним органам», резюмувала вона.

Співзасновник громадської організації «Канцелярська сотня», яка працює  над проектом бази електронних декларацій declarations.com.ua, Дмитро Чаплинський розповів, що минулого року активісти назбирали приблизно 18 тисяч декларацій, оцифрували та оприлюднили їх, але все було зроблено в ручному режимі. Запуск електронної системи декларування, коли чиновники будуть подавати інформацію про свої статки, вирішить проблеми, з якими стикнулись активісти.

«Інформація в деклараціях використовується в аналітиці і в розслідуваннях, призводить до відставок», наголосив він.

Також він зазначив, що інструмент зарекомендував себе дуже добре, але сподівання, що буде створено систему електронного декларування, наразі стикається з намаганням торпедування цього процесу.

Ключові цілі Коаліції громадських організацій окреслив співзасновник ГО «Центр локального самоврядування», менеджер антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Олександр Лємєнов: «Забезпечення громадського контролю за публікацією декларацій на офіційних сайтах; забезпечення громадського аналізу декларацій посадовців; сприяння формування та роботи НАЗК; розробка методичних матеріалів та проведення роз’яснювальної роботи, залучення громадян до виявлення корупціонерів, шляхом перевірки декларацій; проведення інформаційних кампаній з метою здійснення суспільного тиску задля усунення посадовців в деклараціях яких порушення чи невідповідність шикарному стилю життя».

Він також наголосив, що меморандум є відкритим і закликав приєднуватись до роботи тих, хто вже працює або хоче працювати в напрямках дії коаліції.

Єгор Соболєв, голова Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції висловив підтримку діяльності коаліції громадських організацій і наголосив, що впродовж цього року необхідно зробити неможливим перебування на посадах людей, які спіймані в шахрайстві зі своїм майном. Парламентар підкреслив, що в минулому році зробили дуже добре законодавство, яким, зокрема, зобов’язали вписувати майно, яке знаходиться в користуванні, а також вносити в декларації недобудови.

«Тепер час ці Закони зробити працюючими. Ми будемо використовувати всі необхідні інструменти. Моя мрія, щоб за результатами цього року створилась традиція майнового остракізму, якщо посадовець бреше в декларація його треба виганяти, якщо не з країни, то з посади точно», зазначив Соболєв.

Також народний депутат закликав з сьогоднішнього дня нагадувати, які депутати заблокували повернення вимоги про електронне декларування в публічній площині.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа