Чому зривалися деякі розслідування НАБУ

Багато слідчих дій Національного антикорупційного бюро України було зірвано через те, що інформація про них стала відома фігурантам розслідування. Про це в інтерв’ю «Укрінформу» розповів директор Бюро Артем Ситник.

За його словами, саме тому НАБУ пропонує внести зміни до відповідного Закону, якими передбачити публікацію судових рішень у кримінальних провадженнях лише після передачі матеріалів до суду.

«За нашими даними, до закритої частини Єдиного державного реєстру судових рішень мають доступ 3,5 тисячі осіб: судді та їхні помічники. У нас був випадок, коли суддя, до якого ми прийшли на обшук, мав копію ухвали суду з Реєстру. Він був готовий до цієї операції», – наголосив А.Ситник.

Він переконаний, проблемою є й те, що судові рішення (постанови, ухвали про надання дозволу на тимчасовий доступ до предметів та документів тощо) публікуються у відкритому реєстрі. Таким чином, повна фабула провадження і зміст подання детектива стають публічними.

«Розслідування може знаходитися лише на початковому етапі, а всі вже бачать, куди ми рухаємося, як і що саме відпрацьовуємо», – зазначив директор Бюро.

А.Ситник нагадав, що наразі законопроект щодо доступу до судових рішень перебуває на узгодженні в Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і найближчим часом може бути внесений на розгляд парламенту.

З повним переліком законодавчих змін, необхідних для ефективної роботи Бюро, можна ознайомитися нижче.

н

Copyright © 2016 Національне антикорупційне бюро України

Ви отримуєте цей лист з метою інформування про поточну діяльність Національного антикорупційного бюро України

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа