Члени Комітету з прав людини вимагають відставки Міністра внутрішніх справ Захарченка

Члени парламентського комітету з питань прав людини занепокоєні фактами безпосередньої участі працівників міліції в кримінальних злочинах – від ДТП до зґвалтувань, тортур та спричинення тяжких тілесних ушкоджень, замахів на вбивство та вбивств, в тому числі з корисливих мотивів.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві членів Комітету.

Як відомо, 27 червня до лікарні Врадіївки (Миколаївська область) потрапила 29-річна Ірина Крашкова, яку було жорстоко зґвалтовано та побито. Ґвалтівниками виявилися два офіцери міліції – лейтенант Дмитро Поліщук та старший лейтенант Євген Дрижак, а також таксист Рябіненко.

Навіть після того, як під тиском громадськості після ганебного злочину в смт Врадіївка Миколаївської області було звільнено з посад декількох керівників в системі органів внутрішніх справ і прокуратури, кількість правопорушень за участі правоохоронців не зменшилася – ЗМІ продовжують повідомляти про такі випадки з усіх куточків країни.”, – сказано в заяві.

“Основним завданням міліції є захист життя, здоров’я, честі та гідності, а також інших прав і свобод людини і громадянина. На жаль, діяльність української міліції не відповідає цьому високому завданню”, – йдеться в заяві.

“Ми переконані, що ситуація потребує негайного реагування і публічного оприлюднення своєї позиції кожним без винятку з числа тих, хто має представницький мандат від громадян у законодавчому органі нашої держави – Верховній Раді України (причому, вже неважливо – чи представляє він парламентську більшість, опозицію або є позафракційним), а також відчуває в собі сили домогтися глибокого реформування правоохоронних органів”, – сказано у документі.

“Тому ми, як народні депутати України, вимагаємо вжити рішучих заходів для припинення порушень законності у системі правоохоронних органів і з цією метою звертаємося: До Президента України з вимогою звільнити з посади Міністра Внутрішніх Справ України Захарченка Віталія Юрійовича; з пропозицією розглянути ситуацію з дотриманням законності та захисту прав і свобод людини і громадянина правоохоронними органами на найближчому засіданні Ради національної безпеки та оборони України”, – заявили члени Комітету.

Народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України також звертаються До Кабінету Міністрів України «з пропозицією розробити за участю авторитетних правозахисників, громадських організацій і активістів громадянського суспільства, а також не пізніше, ніж до 1 жовтня 2013 року подати на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про поліцію» європейського зразка. В якому, зокрема, передбачити:

  • механізми цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів і жорсткі норми відповідальності для їх співробітників;

  • створення муніципальної поліції, з виборним, а також підзвітним та підконтрольним міській громаді керівництвом”.

Текст заяви членів  Комітету Верховної Ради України читайте тут:

https://ukrpohliad.org/komentari/diyal-nist-ukrayins-koyi-militsiyi-ne-vidpovidaye-zavdannyu-zahy-stu-zhy-ttya-zdorov-ya-chesti-ta-gidnosti-a-takozh-inshy-h-prav-i-svobod-lyudy-ny-i-gromadyany-na.html

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа