Антикорупційні ГО закликають депутатів проголосувати за належний запуск електронного декларування вже цього року

Коаліція антикорупційних громадських організацій «Декаларації під контролем» закликає народних депутатів підтримати  законопроект #3787, який запустить роботу нової системи подання, оприлюднення та перевірки декларацій посадовців. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій сьогодні.

«Ми закликаємо народних депутатів ухвалити законопроект #3787 та наділити Національне агентство з питань запобігання корупції повноваженнями, необхідними для якнайшвидшого запровадження нової системи електронного декларування, починаючи з найвищих посадових осіб вже в 2016 році — йдеться в заяві.

Законопроект було подано після прийняття скандальної «поправки Мисика-Деркача», що відтермінувала запуск нової електронної системи до 2017 року.

У заяві вказується, що ухвалення зазначеного законопроекту створить можливість для поетапного введення в дію нової системи електронного декларування та перевірки активів для публічних службовців, що займають посади з найвищими корупційними ризиками, вже цього року. Законопроект також удосконалить чинний Закон, дозволивши забезпечити ефективний контроль своєчасності подання декларацій і передбачити проведення часткової перевірки на підставі інформації, отриманої від фізичних та юридичних осіб, із засобів масової інформації та інших відкритих джерел.

Нагадаємо, новий порядок здійснення фінансового контролю за особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, був визначений Законом України «Про запобігання корупції», який набув чинності у квітні 2015 року. Нова система декларування передбачає електронний порядок подання декларацій, автоматичне оприлюднення всіх декларацій на офіційному веб-сайті нового органу — Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) та перевірку ним цих декларацій.

Закон не тільки розширює перелік відомостей, що відображаються в декларації, що повинно сприяти виявленню можливих корупційних правопорушень, але й вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які з моменту початку роботи НАЗК дозволять притягувати посадовців до відповідальності за вказання недостовірної інформації у вигляді до 2 років позбавлення волі і заборони обіймати посади на строк до 3 років.

Окрім того, законопроект є необхідним для виконання взятих державою зобов’язань перед МВФ та Світовим банком у рамках програм фінансування України та перед ЄвроСоюзом у частині реалізації вимог, необхідних для лібералізації візового режиму.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа