Анонс: в УКУ відкривають фотовиставку пам’яті композитора Михайла Вербицького

«Творець мелодії незнищенності», – під такою назвою 21 грудня цього року о 15.00 год у головному корпусі Українського католицького університету (вул. Свенціцького, 17) відкривається фотовиставка відомого львівського фотомитця Йосипа Марухняка, присвячена Року Михайла Вербицького – греко-католицького священика, композитора, автора мелодії державного гімну України, видатного громадського діяча ХІХ століття.

indexЗ іменем Михайла Вербицького у 2015 році пов’язано кілька ювілейних дат: 4 березня цього року ми відзначали 200-ліття від Дня його народження, 10 березня виповнилось 150 років з дня першого публічного виконання пісні «Ще не вмерла Україна» на Шевченківському вечорі у місті Перемишль, 7 грудня минуло 145 років з дня смерті композитора, який знайшов свій вічний спочинок у колись українському, а нині польському селі Млини, що за 7 км від кордону.

У з’язку з цим ЮНЕСКО проголосила 2015 рік Роком Михайла Вербицького. Іван Франко називав його «найзначнішим талантом» серед галицьких композиторів. Михайло Вербицький – не лише автор мелодії державного гімну, а й фундатор професійної музичної культури в Галичині, автор світської і церковної музики, а в першу чергу він – священик, душпастир, який дбав про спасіння людських душ.

3

Він народився і виховувався у священичій родині: батько Михайла Вербицького був парохом у селах Явірник Руський та Улюч, що недалеко від Перемишля, а також Бірчанським деканом, однак, коли Михайлові було десять років, батько помер і хлопець виховувався під опікою свого родича, перемиського єпископа Івана Снігурського. На той час Перемишль був центром українського національного і духовного відродження в Галичині. Єпископ Снігурський також дбав про належну музичну освіту і церковний хоровий спів, то ж запрошував до Перемишля провідних європейських вчителів музики. Сам о. Михайло Вербицький писав про цей період так: «В 1830 році осягнула школа співацько-музична і хор в церкві престольній греко-католицькій в Перемишлі пункт кульмінаційний, бо школа стала консерваторією в мініатюрі, а хор дорівнював добрій опері».

2

Нинішнє покоління, якому випала доля зі словами і мелодією «Ще не вмерла України ні слава, ні воля» захищати нашу землю і вмирати за неї, мало знає про життя і творчість Михайла Вербицького. Львівський фотохудожник Йосип Марухняк пройшовся з фотоапаратом усіма відомими життєвими дорогами Михайла Вербицького – від його народження у селі Явірник Руський, дитинства на батьковій парафії у селі Улюч, навчання у Перемишлі та Львові, його парафій у селах Завадів та Залужжя Яворівського району, Стрілки Старосамбірського району і Млини колишнього Яворівського району.

Його фотовиставка хронологічно відтворює життя і творчий шлях композитора і священика, показує тло та осіб, які формували його особистість, а також важливі історичні документи, як-от записи рукою отця Михала Вербицького у парафіяльній книзі, написані його рукою ноти пісні «Ще не вмерла Україна». Виставка є документальною і, разом з тим, – досить емоційною і високохудожньою, адже автор відтворює власне бачення постаті Михайла Вербицького.

Це третя фотовиставка Йосипа Марухняка із циклу «Великі ювілеї»: перша присвячувалась 200-літньому ювілею Тараса Шевченка, друга – 200-літньому ювілею Маркіяна Шашкевича. Світлини з двох попередніх фотовиставок Йосип Марухняк подарував Народному музею Тараса Шевченка у Львові та музеєві «Русалка Дністрова», а от музею Михайла Вербицького наразі немає – ні у Львові, ні у Перемишлі, ні там, де він народився, то ж автор фотовиставки дарує свої світлини Українському католицькому університетові – спадкоємцеві колишньої Богословської академії та греко-католицької семінарії, де навчався отець Михайло Вербицький, – з тим, що ця фотозбірка буде основою майбутнього музею цієї видатної особистості.

Йосип Марухняк вважає, що належне пошанування отця і композитора Михайла Вербицького має бути і в Україні, і в сусідній Польщі – на тій землі на берегах Сяну, де він народився і провів своє життя. Співорганізаторами заходу є Інститут Історії Церкви УКУ, Національна Спілка журналістів України, Національна спілка фотохудожників України, товариство «Надсяння», департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації.

Довідка

Йосип Марухняк – Член Національної спілки фотохудожників України – НСФУ, художник міжнародної федерації фотомитців AFIAP, член Національної спілки журналістів України, член СОФУ (Світове об’єднання фотографів – українців), учасник та призер міжнародних та всеукраїнських фотовиставок. У 2014 році у Львові відбулося дві його персональні виставки, присвячені 200-літньому ювілею Тараса Шевченка («Тарасовими шляхами») та 200-літньому ювілею Маркіяна Шашкевича («Відлуння Маркіянових дзвонів»), у 2015 році – фотовиставка «Мелодія для нації», присвячена 200-літньому ювілею Михайла Вербицького.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа