Amnesty International закликає терорганізації ДНР/ЛНР зупинити вбивства під виглядом “винесення смертних вироків”

Проведення “народного суду” ЛНР, разом з фактами жорстокого поводження щодо полонених і вбивств у формі страт, є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права, заявила Amnesty International. Сьогодні організація випустила документ, спрямований на мобілізацію своїх прихильників у всьому світі з метою створення тиску на самопроголошену республіку.

“Відповідно до міжнародного права, покарання будь-якої особи можливо тільки за рішенням законно заснованого суду, який відповідає всім стандартам справедливого судового розгляду, — сказав Богдан Овчарук, речник Amnesty International в Україні.

“Проведення “народних судів” сепаратистами є нічим іншим, як цинічною спробою виправдати вбивства людей. Винесення і виконання вироків представниками самопроголошених сепаратистських республік можуть становити воєнні злочини.”

У Акції термінової допомоги Amnesty International закликає батальйон “Призрак” та інші озброєні групи, які де-факто контролюють частину Луганської та Донецької областей, утриматися від будь-яких подальших розглядів справ проти осіб, обвинувачених в скоєнні злочинів, і зокрема, не здійснювати жодних вбивств полонених, скоєних у формі страт.

Звернення, які писатимуть прихильники позиції організації, також містять вимогу до сепаратистів гарантувати, що до всіх полонених ставитимуться гуманно і не піддаватимуть їх жорстокому поводженню, тортурам або іншим видам насильства.

Загальні відомості

Збройна група сепаратистів, яка протистоїть силам уряду на сході України, опублікувала 30 жовтня відео на ресурсі YouTube відео з назвою «Перший народний суд Новоросії». На відео зображено публічні збори в Алчевську, що на захід від Луганська, очолювані сепаратистським командувачем. Під час зборів відбулося голосування шляхом підняттям рук за страту особи, звинуваченої у зґвалтуванні, і за примусове відправлення на лінію фронту іншої особи для боротьби з про-Київськими силами.

25 жовтня, члени сепаратистського батальйону “Привид” (Призрак), який діє в західній частині Луганської області України, запросили жителів міста Алчевська, що на заході Луганської області, яка знаходиться під їх контролем, до засідання «народного суду» для ухвалення рішення щодо подальшої долі двох осіб, звинувачених у зґвалтуванні. Головував під час зборів командир батальйону Олексій Мозговий, якому допомагали двоє інших членів батальйону; обличчя одного з них було приховане під маскою.

Коли кількість учасників збору сягнула 300 осіб, озброєні члени батальйону вивели двох «підсудних». Один з них, 37-річний Ігор Ананьєв, зізнався під дулом пістолета після того, як зачитали його “обвинувальний вирок” (опис того, як він заманив 15-річну дівчинку до своєї квартири і зґвалтував її). Після того, як кілька представників громадськості висловили своє обурення зґвалтуванням, командир батальйону поставив на голосування питання щодо «покарання». З двох варіантів: «страти» через розстріл та відправлення його в бій на передову, — більшість проголосувала за відправлення його на фронт.

Наступною зачитали заяву проти другого «обвинувачуваного», Віталія Кравцова, в якій докладно описувались повторювані випадки скоєних ним зґвалтувань, насильства над кількома жінками і примушування до вжиття наркотичних речовин. Доки глядачі роздумували над тим, як проголосувати, озброєний чоловік із супроводу Кравцова попросив його розповісти присутнім, яке татуювання знаходилось у нього на потилиці (свастика). Це “відкриття” підігріло обурення серед присутніх, і понад 270 осіб проголосували за його страту. Єдиний голос в аудиторії, що благав про помилування, належав його матері. У записаному згодом інтерв’ю, Олексій Мозговий зізнався, що «вирок» не виконували одразу, але при цьому не надав жодних вказівок щодо того, коли це може статись.

Загальна cтаття 3 Женевських конвенцій, яка застосовується до всіх сторін конфлікту в східній Україні, зокрема, до сепаратистських збройних формувань, забороняє винесення вироків і виконання покарання без попереднього судового рішення, винесеного належним чином заснованим судом, який гарантує дотримання усіх судових гарантій. Це положення також забороняє посягання на життя і здоров’я особи, зокрема, жорстоке поводження, тортури, нелюдське та таке, що принижує людську гідність, поводження.

Від:   Прес-служба Amnesty International в Україні [email protected]
Дата:   П’ятниця, 14 Листопад 2014, 11:50
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа