Amnesty International стала на захист Ільмі Умерова

Amnesty International вимагає у де-факто влади в Криму негайно відпустити Ільмі Умерова з примусового утримання у психіатричній лікарні та припинити щодо нього кримінальне провадження.

В’язня сумління Ільмі Умерова відправили в психіатричну лікарню для проведення «експертизи» 18 серпня. Він перебуває там проти своєї волі, і щодо нього ведеться слідство через його мирну діяльність проти російської окупації Криму. У разі винесення обвинувального вироку, на нього чекає в’язниця. Є привід для занепокоєння станом його здоров’я.

Позбавлення свободи винятково на підставі підозри про наявність у особи психічного захворювання є незаконним та суперечить міжнародним правовим нормам та стандартам. Такі заходи застосовуються у крайніх випадках: для захисту самої  людини або інших осіб. Однак, нам відомо що досі немає доказів, що Ільмі Умеров становить загрозу собі чи іншим. Примусове психіатричне лікування, якому піддається Ільмі Умеров, є ні чим іншим як репресіями через його політичну діяльність, - наголосила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні

Ільмі Умеров (59 років), за походженням етнічний кримський татарин, активіст та заступник голови Меджлісу, представницького органу кримських татар. Він послідовно протистояв російській окупації Криму в 2014 році. Нещодавно, виступаючи на телебаченні, Ільмі закликав міжнародну спільному накласти жорсткіші санкції проти Росії, аби «змусити її покинути Крим та Донбас».

Федеральна Служба Безпеки Росії (ФСБ) порушила проти Ільмі Умерова кримінальну справу 12 травня за частиною 2 статті 280.1 Кримінального Кодексу Росії («публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росі, вчинені з використанням засобів масової інформації або електронних або інформаційно-телекомунікаційних мереж (зокрема мережу інтернет)». Спочатку, йому заборонили виїжджати з країни, як підозрюваному у злочині, а 11 серпня Київський районний суд Севастополя прийняв рішення про проведення щодо нього примусової психіатричної експертизи. Відповіді на оскарження цього рішення адвокатами так і не було.

Все ж, 18 серпня Ільмі Умерова затримали силовики ФСБ у лікарні, у якій він проходив термінове лікування проблем, пов’язаних з високим кров’яним тиском, та примусово привезли в психіатричну лікарню №1 у Сімферополі. Йому не дозволили зв’язатися з сім’єю та адвокатами в перший день затримання в психіатричній лікарні. У закладі йому обмежують час користування мобільним телефоном і час особистих побачень з відвідувачами, включно з сім’єю та адвокатами.

Сім’я Ільмі Умерова стурбована його здоров’ям. У нього -  діабет, хвороба Паркінсона та інші проблеми зі здоров’ям. За словами його сім’ї, він не отримує належного медичного лікування.

Amnesty International закликає громадськість негайно звертатись до відповідних органів українською, російською чи рідною мовою:

  • Вимагаючи у фактичної влади Криму негайно відпустити Ільмі Умерова з примусового психіатричного затримання та нагадуючи їм, що вимушене психіатричне лікування без вільної та усвідомленої згоди може прирівнятися до тортур чи інших видів жорстокого поводження;
  • Закликаючи її негайно припинити кримінальне провадження проти Ільмі Умерова, оскільки його затримали за мирну реалізацію права на свободу слова;
  • Закликаючи негайно надати йому необмежену можливість зв’язатися з сім’єю та адвокатами та надати Ільмі Умерову необхідне медичне лікування у зв’язку з його проблемами зі здоров’ям, поки він перебуває в затриманні.


ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ 

Ільмі Умеров народився в Узбекистані у сім’ї кримських татар, яких радянська влада депортувала з Криму в 1944 році.

Коли в 1980-тих кримські татари почали поступово повертатися на півострів, Ільмі Умеров став видатним учасником кримськотатарського культурного руху та місцевим політиком. В серпні 2014 року, після окупації та анексії півострова Росією, він покинув  в знак протесту посаду голови Бахчисарайської районної державної адміністрації. Він залишився відвертим критиком анексії та мирно виступав за повернення Криму Україні.

Старші члени Меджлісу кримськотатарського народу зазнали  репресій, включаючи переслідування, примусове вигнання та кримінальне переслідування у зв’язку з їхньою відвертою опозицією російській окупації та анексії Криму. 26 квітня 2016 року Верховний суд Криму визнав Меджліс «екстремістською організацією» відповідно до законодавства Росії, таким чином оголосивши участь у ньому чи будь-яку його діяльність кримінальним правопорушенням. Оскарження цього рішення не відбулося ( Детальніше: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2016/04/ban-on-ethnic-crimean-tatar-assembly-aimed-at-snuffing-out-dissent/).

Amnesty International зафіксувала тривожне збільшення кількості порушень права на свободу слова, права на свободу мирних  зібрань та об’єднань в Криму після анексії Росією в березні 2014 року ( детальніше у доповіді: «Рік потому: Порушення прав на свободу вираження думок, зібрань та об'єднань в Криму» https://www.amnesty.org/en/documents/eur50/1129/2015/en/). Більше того, відтоді примусово зникло декілька етнічних кримських татар та інших проукраїнських активістів. Серед останніх випадків, біля власного дому 25 травня 2016 року зник кримськотатарський активіст Ервін Ібрагімов (Детальніше в Акції термінової допомоги https://www.amnesty.org/en/documents/eur50/4121/2016/en/). Відео з камери неподалік показало, що група чоловіків змусила його сісти у фургон, після чого машина від'їхала. Жодне з цих зникнень не було ретельно розслідувано.

Відповідно до міжнародних правових норм та стандартів, позбавлення свободи через підозру в психічному захворюванні є незаконним, за виключення потреби захистити саму особу чи інших осіб. Немає доказів, що Ільмі Умеров становить загрозу собі чи іншим. Його вимушене психіатричне затримання відбулося з метою репресій через його політичну діяльність.

Конвенція про права інвалідів забороняє позбавлення волі у зв’язку з будь-якою недієздатністю, включно з психічною чи інтелектуальною. Більше того, Спеціальний доповідач з питань катування зазначив, що медичне лікування без вільної та усвідомленої згоди може прирівнюватися до тортур чи інших видів жорстокого поводження.

АДРЕСИ ДЛЯ ЗВЕРНЕНЬ (ДО 18 ЖОВТНЯ 2016 РОКУ):

Прокурору Криму
Наталії Поклонській
Сімферополь, Крим
Факс: +7 365 255 03 10
Звертання: Пані прокуроре

Директору Федеральної Служби Безпеки з питань Криму
Віктору Палагіну
Сімферополь, Крим
Факс: +7 365 225 60 31
Email: [email protected]
Звернення: Пане генерале-лейтенанте

І копії:
Уповноваженому з прав людини Криму
Людмилі Любіній
Сімферополь, Крим
Email: [email protected]

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа