Активісти поділили урядові портфелі та готові представити свій варіант Коаліційної Угоди

4 лютого біля стін Верховної Ради України учасники громадської платформи «Реанімаційний Пакет Реформ» почастували депутатів фракцій коаліції справжнім тортом, декорованим урядовими портфелями. Сьогодні, коли обговорення змісту оновленої Коаліційної Угоди та перестановок в уряді відбувається кулуарно, експерти РПР заявили про готовність стати співавторами угоди, оновивши її формат, зазначивши строгі дедлайни та відповідальні державні інституції, які мають очолювати процес реалізації угоди.

«Ми передаємо депутатам ці калорійні портфелі, щоб вони їх поділили і нарешті наїлися та почали відкриту підготовку нового формату роботи Парламенту та Уряду. Коаліційна угода має бути написана в форматі відкритої експертної дискусії, а новий склад КабМіну потрібно формувати на виконання цієї угоди. Ні місця в уряді, ні рядки в Коаліційній угоді не повинні стати результатом закритого кулуарного шантажу. Сьогодні останній шанс нарешті почати працювати за новими правилами»зазначає Інна Борзило, виконавчий директор Центр UA, член Ради РПР.

Експерти РПР були активно долучені до процесу написання тексту Коаліційної Угоди у 2014 році. Сьогодні, у процесі створення додатку до Угоди на 2016 рік, учасники громадської платформи звертаються до голів фракцій щодо підтримки перегляду Коаліційної угоди, важливості врахування пропозицій громадськості. Оновлена Угода, окрім конкретних законодавчих кроків повинна містити чітко прописані відповідальні суб’єкти законодавчої ініціативи, а також конкретні строки ухвалення кожного пакету законопроектів.

«До коаліційної угоди необхідно внести зобов’язання прийняти разом із змінами до Конституції у другому читанні пакет законів, які визначать конкретні заходи з реалізації судової реформи: створення нових судів (в тому числі нового Верховного Суду) і порядок нового добору суддів до них, а також зміна порядку атестації суддів з найширшим залученням громадськості до оцінки їх доброчесності. Також дуже важливо впровадити конкурс на зайняття посади Генпрокурора і суддів Конституційного Суду. Необхідно закріпити чіткі строки впровадження цих змін.»наголошує Михайло Жернаков, головний експерт групи РПР “Судова реформа”, член Ради РПР.

Оновлення КабМіну має відбуватися не за принципом квотного поділу сфер впливу – кандидати на посаду міністрів мають бути спроможними очолити той проект реформи, який буде закладений в Коаліційній Угоді. Без чітко прописаних строків та відповідальних осіб з уряду, оновлена Угода не вартуватиме паперу, на якому вона написана, і не буде головним політичним документом, який задаватиме ритм і вектор роботи парламенту та уряду. Представники РПР наголошують, що процес напрацювань цього важливого документу не повинен перетворюватися на політичний фарс і відбуватися у закритому режимі.

Микола Виговський, експерт групи РПР “Адміністративна реформа” зауважив на потребі реформувати правила функціонування Кабінету Міністрів, які потрібно зафіксувати в оновленій Угоді: «Вкрай важливо перетворити Уряд на орган, спроможний впроваджувати реформи, базуючись на аналізі політики з належними публічними консультаціями, а ЦОВВ на виключно адміністративні органи, що не формують державної політики і призначення на усі посади в яких відбуватиметься виключно на підставі законодавства про державну службу. Це дозволить убезпечити виконання державної політики від будь-якого політично тиску та маніпуляцій.»

Оксана Нечипоренко, член Ради РПР, озвучила заяву РПР щодо неприпустимості тиску політичних еліт на процес впровадження реформ в Україні. «Через ганебну практику “рішання” питань “сірими кардиналами” з уряду витискають справді ефективні команди, повертаючись до політичного квотного принципу з врахуванням лише політичної відданості. Від наступних кроків усіх суб’єктів політичного процесу та уповноважених органів щодо боротьби з корупцією, які будуть здійснені в найближчі дні, залежить подальша доля України – вони або виявлять спроможність та волю влади до трансформації або засвідчать початок згортання реформ та запуск чергових передвиборчих перегонів.»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа