Віра у Воскресіння задля Любові генерує Надію на спасіння

Андронік КАРМЕЛЮК – Київ

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

easter-karm

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Великдень є найбільшим празником для християн, через який найпереконливіше проявляється суть євангельської благовісті.

В нинішньому матеріялістичному, раціональному суспільстві, з наголосом на особистий комфорт, самопожертва вважається чимось архаїчним, не сучасним явищем. Модерна і просвічена людина прагне до власної самореалізації і хоче якомога більше скористатися з усіх матеріяльних благ у цьому єдиному житті, яке ій дано на землі.

Для того, щоб зрозуміти євангельський смисл Христової Пасхи, потрібно скинути раціональні окуляри і вглибитися у внутрішню логіку тодішніх подій. Як відомо, статистично в Ісуса нині є приблизно 2,5 мрд послідовників і вірних. І то 2.000 років після того пам’ятного дня, коли люди розіп’яли Його на хресті, і людство пережило не одну революцію та чуму, зазнало численних радикальних змін. Спаситель своїм прикладом показав людині моральну стійкість і цілісність. Він на 200% виступав за любов як рушійну силу в суспільстві, навіть якщо вона вимагає від людини найвищого – особистої самопожертви.

Євангелист Іван (15,13) наводить слова Ісуса, що «Ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає». Це були не порожні слова, бо Ісус втілив у реальність цю найвищу християнську чесноту в найжорсткішій реальності того часу. Сьогодні на нашій землі за цим прикладом ідуть українські воїни, медики й добровольці, які боронять українську державу і захищають життя українців.

Любов до людини – найефективніше лікарство проти страху та самоізоляції у страхітливі дні світової вірусної панпідемії. Така любов нерозривно пов’язана з людяністю, вона надає людині крила, вносить барви і тепло в її життя. Історія Ісусової Пасхи дарує нам неоціненний скарб, бо щедра порція віри, надії і любові нікому не буде зайвою, зокрема для тих, хто готовий відкрити своє серце і прийняти ці даровані нам Божі чесноти.

У період нинішніх великих випробувань наша увага повинна зупинитися, зокрема, на подіях страсної п’ятниці, де Ісус – самотній в Гетсиманському саду, зраджений Юдою і своїми покинутий – був засуджений на кару смерті через розп’яття на хресті. Смерть Божого Сина відкриває двері до воскресіння Ісуса, цю подію Церква і людство нині святкують як найбільшу перемогу в історії людини. Пасха є найбільшим святом для християн, тому що в ньому завершується історія відкуплення роду людського. Пасха, апокаліптична подія в історії людства, складається із двох одночасних явищ – знищення і визволення. Християни перекладають апокаліпсис ще як об’явлення, або завершення часу, тобто зміною епох.

Тому Пасха стала головним празником надії. Під час безоглядної пандемії людині потрібні не тільки медики, а й духівники, котрі покликані давати моральну підтримку. Зокрема душпастирі, які готують людину до вічного життя, але також допомагають кожному нести свій хрест, полегшують фізичне терпіння. Смерть для християнина – це лише межа, а не кінець життя. Християнин допомагає всім – також невіруючим – готуватися до цієї останньої хвилини на землі, він не обмежує свою опіку до засобів для уникнення чи відсування неминучого кінця. Ідеться про свідомість, яка приносить людині розраду там, де наука вже не може дати відповіді.

Страсна п’ятниця показує нам, як Ісус через смерть переходить до нового життя. Його приклад допомагає нам не тільки прийняти смерть як природну річ – «Нехай буде воля Твоя!». Але вселяє в нас і довіру: що смертю не закінчується життя і що людина має свободу прийняти смерть, так як сьогодні чинять медики і душпастирі, які надають опіку інфікованим. І не тому, що самі легковажать життям, а тому що вони допомагають розвіяти страх перед смертю з допомогою давньої духовної рецептури. У Біблії вона має назву: віра, любов, надія.

Зичимо всім, які отримали дар життя і дар віри, наповнити свої серця чеснотами, що їх Митрополит Андрей Шептицький назвав Божими чеснотами – вірою, надією і любов’ю. Зустрічаймо ними празник воскресіння Господнього, творімо з їх допомогою оновлене суспільство, наповнімо ними наше духовне життя та побудуймо на цій основі міцну Україну.

Радісних і благословенних свят!

easter-eggs

Воскресне Україна!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа