Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.10.2024

1. Дедалі більше виручки російських експортерів залишається за кордоном.
– Іноземні активи росії зросли у вересні на $9,5 млрд. Це набагато більше, ніж раніше: у липні іноземні активи зросли на $3,6 млрд, а в серпні скоротилися на $0,7 млрд, за весь другий квартал вони зросли на $13,7 млрд. З початку року вони збільшились на $50,3 млрд проти $39,8 млрд у січні-вересні 2023р.
– Це збільшення відбулось через проблеми з проведенням платежів, які не дають експортерам перевести виручку з-за кордону на рахунки російських банків. Це видно і за різким – на 30% до $8,3 млрд – скороченням чистих продажів валюти у вересні 29 найбільшими експортерами.
– Експорт при цьому зріс порівняно із серпнем (головним чином за рахунок зростання фізичних обсягів вивезення товарів) і становив, за попередньою оцінкою, $38,4 млрд. Тобто іноземні активи рф зросли на чверть експорту.
2. Міністерство фінансів США розширює цільові санкції проти нафтового та нафтохімічного секторів Ірану у відповідь на напад на Ізраїль. Про це повідомляє Офіс контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).
– Сполучені Штати розширюють санкції проти нафтового та нафтохімічного секторів Ірану у відповідь на напад Ірану на Ізраїль 1 жовтня.
– Ця дія посилює фінансовий тиск на Іран, обмежуючи здатність режиму отримувати критично важливі доходи від енергії для підриву стабільності в регіоні та нападу на партнерів і союзників США.
– OFAC також визначає 10 організацій у кількох юрисдикціях і ідентифікує 17 суден як заблоковану власність за їхню участь у постачанні іранської нафти та нафтохімічних продуктів на підтримку Національної іранської нафтової компанії (NIOC) і Triliance Petrochemical, включених до списку США. Co. Limited (Triliance).
– Державний департамент США також визначає шість організацій і ідентифікує шість суден як заблоковану власність за свідому участь у значній операції з купівлі, придбання, продажу, транспортування або маркетингу нафти або нафтопродуктів з Ірану.
– У сукупності ці дії спрямовані на значну частину тіньового флоту танкерів і незаконних операторів, які перевозять нафту іранського режиму на експорт.
– «Сьогоднішні санкції спрямовані проти спроб Ірану спрямовувати доходи від своєї енергетичної галузі на фінансування смертоносної та руйнівної діяльності, включаючи розвиток своєї ядерної програми, розповсюдження балістичних ракет і безпілотних літальних апаратів, а також підтримку регіональних терористів, що має небезпечні наслідки для регіону та світу вагаюся вживати подальших заходів, щоб притягнути Іран до відповідальності», – заявила міністр фінансів Джанет Йеллен.
3. Європейський ринок газу адаптувався до різкого скорочення поставок «Газпрому», зокрема через зниження попиту та переорієнтацію на інші джерела імпорту.
– Стабілізація європейського ринку газу, що позначилася минулого року, стала ще більш вираженою: середня ціна газу на ключовому в регіоні хабі TTF за підсумками перших дев’яти місяців 2024 р. знизилася на 22% порівняно з аналогічним періодом 2023 р., досягнувши $361 за тис. куб. м.
– Для порівняння: за підсумками перших дев’яти місяців 2021 року, тобто на початку енергетичної кризи, середня ціна газу на TTF склала $385 за тис. куб. м, а за підсумками перших дев’яти місяців 2022 року, тобто на піку кризи – $1485 за тис. куб. м.
– Ключовою причиною стабілізації стала економія газу в промисловості, житловому секторі та електроенергетиці, яку країни ЄС скоординовано здійснюють з серпня 2022 року, а також «перебудова пропозиції» після різкого скорочення поставок «Газпрому».
4. Туреччина вводить антидемпінгові мита на імпорт сталі з Китаю, росії, Індії, Японії.
– Туреччина ввела антидемпінгові мита на деякі види сталі, імпортовані з Китаю, росії, Індії та Японії, з найвищими тарифами на китайський імпорт.
– Запроваджені мита коливатимуться від 6,10% до 43,31% вартості, страхування та фрахту (CIF).
– Розслідування імпорту гарячекатаної сталі після звернення місцевих виробників показало, що ймовірний демпінг сталі з Китаю, росії, Індії та Японії загрожував завдати шкоди внутрішньому виробництву.
– Відповідно до рішення мита на імпорт з Китаю становлять від 15% до 43%, а мита на імпорт з росії, Індії та Японії – від 6% до 9%.
– Рішення Анкари прийнято на тлі зростання торговельної напруженості між Китаєм і Європейським Союзом через тарифи на електромобілі , бренді та інші товари, а також після скарги Китаю до Світової організації торгівлі щодо імпортних мит, накладених на китайські електромобілі, що ввозяться до Туреччини.
5. Індія стала для росії другим за обсягом постачальником заборонених технологій.
– Індія різко збільшила обсяг і стала другим за величиною постачальником у росію технологій, на які накладено обмеження, повідомили офіційні особи США та Європи.
– Індійський експорт таких заборонених товарів, як мікрочіпи, мікросхеми та верстати, перевищив 60 мільйонів доларів у квітні та травні, що приблизно вдвічі більше, ніж у попередні місяці цього року.
– А потім ще виріс до 95 мільйонів доларів у липні, повідомили урядовці на умовах анонімності. За цим показником Індію випереджає лише Китай.
– Згідно з останніми даними, майже 1/5 частина чутливих технологій, що надходять до російського військово-промислового комплексу, потрапляє туди через Індію.
– У міру того, як союзники намагаються обмежити деякі з маршрутів поставок – Туреччина та Об’єднані Арабські Емірати були двома великими перевалочними пунктами – з’являються нові центри. До них, за словами чиновників, належать Індія, Малайзія та Таїланд. Ключовим фактором цього зсуву є величезний запас рупій, накопичений росією від продажу нафти.
6. Іспанія займає лідируюче місце в імпорті російського ЗПГ.
– Згідно зі звітом іспанської енергетичної компанії Enagás, з січня по вересень поточного року росія посідала друге місце за обсягами постачання зрідженого газу до Іспанії.
– За цей час королівство придбало у рф близько 56 302 ГВт · год ЗПГ, що становить майже 22 відсотки від загального обсягу.
– Ці дані показують, що росія поступилася лише Алжиру у постачанні газу до Іспанії.
– У 2024 році показники трохи знизилися в порівнянні з минулим роком, коли Іспанія закупила 56 490 ГВт·ч ЗПГ з росії. Минулого місяця Мадрид придбав у Москви 3368 ГВт·год газу, що становить 13 відсотків від загального обсягу.
– Enagás також зазначила, що у 2023 році Іспанія придбала 72 690 ГВт·год російського ЗПГ, тоді як у 2022 році цей обсяг становив 53 859 ГВт·год.
– Таким чином, за результатами 2023 росія стала третім найбільшим постачальником газу в Іспанію.
– Іспанії з економічної точки зору вигідніше зберегти довгостроковий контракт з росією з огляду на роль королівства як центру реекспорту газу в інші країни Європи через власні системи зберігання та регазифікації. Нині підземні сховища газу королівства заповнені на 100 відсотків.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа