УДАРні помічники

Нещодавно прес-служба СБУ повідомила: співробітники Управління СБУ у Львівській області спільно з працівниками міліції викрили протиправну діяльність одного з керівників Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області. Посадовець вимагав 20 тисяч євро від представника однієї з будівельних компаній Львівщини за незастосування штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері містобудування, повідомили у СБУ. Гроші повинен був отримати посередник, у ролі якого виступав місцевий мешканець. 11 липня правоохоронці затримали посередника «на гарячому» під час одержання хабара у розмірі 170 тисяч гривень та 2,5 тисячі доларів США. Одразу після цього затримано і посадовця. За матеріалами СБУ міліція розпочала кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди) ККУ. Посадовцю загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Наразі затримані перебувають під вартою.

Затриманий посередник ‒ журналіст львівського телеканалу Андрій Калинів. А посадовець – доволі відомий у Львові Ігор Гуменчук. Працював він в органах місцевого самоврядування з 2002 року. Займав посади спеціаліста І категорії відділу моніторингу компонентів природного середовища, у 2003 році переведений на посаду головного спеціаліста відділу озеленення та формування ландшафтів, в 2003 році – начальник відділу озеленення та формування ландшафтів, з 2004 року переведений на посаду заступника начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин. У листопаді 2011 року звільнився з мерії за згодою сторін після «дипломного скандалу» ‒ під час перевірки документів про вищу освіту усіх чиновників виявилось, що НУ «Львівська політехніка» не може підтвердити справжність його диплому. Місяць тому прийшов на посаду першого заступника начальника інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області. І ось…

Все б нічого – спецслужба добре спрацювала, хабарництво буде покаране. Але цікавим та несподіваним для багатьох виявися інший факт – обоє, і Гуменчук, і Калинів – помічники на громадських засадах народного депутата Ярослава Гінки. Голови Львівської обласної організації УДАРу, №20 у партійному виборчому списку. Звісно, ця інформація стала для нього черговим неприємним сюрпризом.

Не так давно молодий народний депутат, відгукнувшись на відповідне звернення Львівської обласної ради, підготував проект постанови Верховної Ради про відзначення 500-річчя надання Магдебурзького права селищу Підкамінь Бродівського району Львівської області. Готуючи проект, його помічники цілком покладалися на текст рішення обласної ради. Мабуть, і депутати ради довірилися своєму колезі, виконавчому директору етнофестивалю «Підкамінь», ініціатору звернення Олександру Ганущину. А той не міг не знати, що насправді є два різні Підкамені: селище міського типу Підкамінь Бродівского району на Львівщині (колись ‒ Підкамінь Цетнерівський), і село Підкамінь Рогатинського району Івано-Франківської області (Підкамінь Яблоновський). І 500-річчя отримання Магдебурзького права в 2015 році Підкамінь святкуватиме, але не той, котрий на Львівщині, а той, який на Івано-Франківщині. Ось у таку неприємну ситуацію через незрозумілу поведінку Ганущина та недбальство власних помічників потрапив народний депутат (детальніше про це –https://ukrpohliad.org/blogs/pidmina-pidkameniv.html ). А тепер – ще гірше…

Замість того, щоб розібратися у ситуації, Ярослав Гінка заявив, що його неодноразово попереджали про можливість застосування провокацій. І затримання його помічників за підозрою у хабарництві ‒ це «цілеспрямована провокація правоохоронних органів» з метою дискредитації його та політичної сили, яку він представляє». Затримані працюють в абсолютно різних сферах, тому, на думку депутата, не могли бути причетними до будь-яких сумнівних маніпуляцій. Тому він зробить все можливе, щоб ці люди та їх сім’ї не стали заручниками брудних політичних ігор, котрі реалізовуються представниками підконтрольних владі правоохоронних органів.

Так, «органи» за вказівкою зверху морально здатні на будь-які провокації. Але перш ніж робити такі, здавалося б, правильні заяви, чи не варто було детальніше розібратися у ситуації? І прокоментувати її виваженіше, наприклад: деталі цього інциденту мені поки що невідомі, потрібно дочекатися результатів слідства, зрештою, суду, якщо такий відбудеться, адже всім відомо, що наші правоохоронці, на жаль, дуже часто помиляються або виконують незаконні вказівки вищого керівництва… Якось так, дипломатичніше, хоч по суті – практично те ж саме. А головне – можливо, молодому народному депутатові все ж варто уважніше ставитися до питання підбору своїх помічників, у крайньому випадку – пошукати досвідченого фахівця з кадрової роботи. Бо такими «проколами» своїх помічників він не тільки підмочує власну політичну кар’єру, але й мимоволі кидає тінь на всю політичну силу Віталія Кличка.

Олекса Олич

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа