Рух: знову разом

60007.jpg

На тлі того, як 18 травня так і не народилася «Батьківщина» (об’єднана), наступного дня кращі організаторські здібності, аніжАрсеній Яценюк, продемонстрував Василь Куйбіда. При чому вирішувати йому довелося складніше завдання – об’єднати не просто дві політичні партії (НРУ та УНП), а середовища, які колись гучно розкололися, і довший час, з більшою або ж меншою інтенсивністю, делікатно кажучи, критикували одні одних. Частіше – кулуарно, інколи – й публічно.

Проти об’єднання з непарламентською УНП вже давніше виступали народні депутати-представники НРУ, які пройшли до Верховної Ради за підтримки партії «Батьківщина». Для прикладу, Олександр Чорноволенко палко переконував, що подальших політичних перспектив об’єднання НРУ і УНП немає, і об’єднуватися необхідно на базі найбільшої парламентської політичної сили., «Батьківщини». Екс-керівник НРУ Борис Тарасюк теж чувся з депутатським мандатом та статусом заступника голови фракції «Батьківщина» у Верховній Раді абсолютно комфортно. Проте, теперішнє керівництво НРУ, яке п’ять місяців тому, 15 грудня 2012 р., очолив Василь Куйбіда, не поділяло позицію своєї «парламентської репрезентації». Сам Куйбіда чітко заявляв: «Ми завжди об’єднувалися на ідейній основі. Зараз ми не бачимо загальної ідеологічної основи з «Батьківщиною». І, схоже, не помилився. Схоже, йому об’єднання вдалося.

XIV з’їзд УНП прийняв рішення об’єднатися з НРУ в єдину партію (за таке рішення проголосували 333 з 382 делегатів). Також ухвалили, що об’єднання має відбуватися на паритетних засадах. Лідер УНП Юрій Костенко зняв свою кандидатуру з переліку претендентів на посаду голови об’єднаної партії. Отож, делегати з’їзду підтримали на цю посаду кандидатуру голови НРУ Василя Куйбіди.

Відтак, в Києві в Палаці культури і мистецтва Політехнічного інституту розпочався об’єднавчий з’їзд, під час якого було прийнято рішення створити єдину партію ‒ Українську народну партію «Рух». За таке рішення проголосували 344 із 382 делегатів УНП і лише 233 із 392 присутніх на з’їзді представників НРУ (три обласні організації НРУ висловилися категорично проти об’єднання з УНП, нагадавши про численних «зрадників», які руйнували колишній Єдиний Рух). Втім, рішення прийнято. Лідером нової партії обрано голову НРУ Василя Куйбіду. Його першим заступником став в.о. голови УНП Іван Заєць, заступниками ‒ Володимир Шовкошитний (УНП), Світлана Ніколіна (УНП), В’ячеслав Коваль (НРУ) і Віктор Лабазов (НРУ). Юридичною основою об’єднання (злиття) є НРУ.

Делегати з’їзду внесли зміни до Статуту НРУ. Керівні органи об’єднаної партії – політична рада (91 особа) і центральний провід (15 осіб) ‒ створено з представників обох партій за паритетним принципом «50 на 50». З’їзд прийняв рішення, що всі члени НРУ і УНП є членами об’єднаної партії. До 1 листопада проводиться перереєстрація, потім відбудеться обрання керівництва.

На брифінгу після з’їзду журналісти дізналися, що мета об’єднання – «створити в Україні потужну правоцентристську політичну силу, яка в перспективі стане правлячою і направить державу на єдиний ефективний правий шлях виходу із системної кризи, у якій Україна перебуває останні 20 років». Як уточнив Куйбіда, об’єднаний «Рух» має намір об’єднати праві сили в єдину позапарламентську опозиційну політичну силу. В свою чергу Іван Заєць зауважив, що консолідація всієї національної демократії в позапарламентську опозицію «не є викликом парламентській опозиції». І додав, що процес об’єднання значно пришвидшився б, якби законодавство дозволяло «класичне об’єднання, а не примушували прогинатися під когось».

Про перспективи цього об’єднання поки що важко говорити. Під час парламентських виборів 2006 року, останніх, що провадилися на партійній основі, НРУ та УНП балотувалися до парламенту у складі різних політичних блоків – «Наша Україна» та «Український народний блок Костенка і Плюща». Під час останніх виборів НРУ не увійшов у список з 21 партії, що брали участь у виборах за партійними списками, а УНП невдало виступила спільно з «Нашою Україною». В одномандатних округах від НРУ взяв участь лише один представник, від УНП – 9. Принаймні, політичний досвід, реальні партійні активісти в цих структурах є. Певний оптимізм «знову єдиним рухівцям» також може додавати заява голови Конгресу українських націоналістів Степана Брацюня: об’єднання позапарламентських партій має відбуватися лише на ідеологічній основі, і КУН найближчим часом розгляне питання про приєднання до новоствореної партії.

Можливо, озвуться ще ті ж самі «Наша Україна», УРП, Українська партія і так далі… Кажуть, що з інвалідів ніколи не буде олімпійців. Але ми ж в Україні, і наші паралімпійці, зазвичай, демонструють дуже гідні результати.

0002qspx

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа