Гуманний «соціальний» міністр

151-600x400.jpg

Не щастить Наталії Королевській відтоді, як подалася від бізнесу до політики. Не пощастило перетворитися на «другу Юлю», не пощастило навіть просто видряпати сякий-такий депутатський мандат. Призначення міністром соціальної політики тільки додало приводів для прикрощів. Не пощастило втримати імідж фахівця-економіста –втратила диплом про вищу освіту, а деякі депутати оприлюднили інформацію, що вищої освіти у неї нема взагалі. За її версією, вона має дві вищі освіти та ступінь кандидата наук з економіки, але громадськості чомусь демонструє лише копії або дублікати дипломів. Щодо її діяльності як міністра, то окрім призначень на ключові посади близьких до себе людей та кандидатів зі свого партійного списку у Державну службу зайнятості, Фонд соціального захисту інвалідів, Фонд соціального страхування, київський спеціалізований клінічний санаторій «Перемога», які викликали хвилю обурення трудових колективів, похвалитися нічим.

Але все ще не втраченим залишався образ розумної жінки-політика. До першого випадку, коли довелося не просто відповідати на заготовлені питання завченими фразами, а імпровізувати, відбиватися від стріл досвідчених ораторів-депутатів. Під час нещодавнього виступу у Верховній Раді в рамках години запитань до уряду Королевська не тільки різко та неврівноважено відповідала депутатам, але й зривалася на крик. Її промова була позбавлена будь-якої системності, чи принаймні, логіки.

Відповідаючи на питання про затримки гуманітарних вантажів на кордоні після ліквідації міжвідомчої комісії, котра присвоювала їм статус гуманітарної допомоги, Королевська заявила, що «в Україну під виглядом гуманітарної допомоги контрабанда надходила, з січня місяця це припинено». Депутатів це питання ще більше зацікавило, і міністр рознервувалася, сиплячи фразами на зразок: «якщо вас хвилюють питання, коли буде кабріолет червоного кольору доставлений до ветерана 85-річного, то він не буде доставлений», «можливо, ви конкретизували б це питання? Може, воно стосується кормів для кішок, для цуценят, які їдуть сьогодні через кордон і потребують термінового розмитнення, тому ша кішкі та цуценята чиїс там не могут покупати сібе в кішчачих магазинах?!» При цьому перейшла на «міву» свого начальника,Азарова – тому особливої популярності в Інтернет-просторі набула її дивовижні, сяючі інтелектом слова.

У монолог спробувала втрутитись опозиціонерка Людмила Денисова, яка раніше займала крісло Королевської: «Ви сьогодні створили гуманітарну катастрофу в країні. Це міжнародний скандал! Вже священик із Ватикану приїхав, щоб ви роздали подарунки!». Але Королівська відчувала себе рішучою «Іллічівною» на броньовику: «У кишенях деяких можновладців та народних депутатів, може, і є гуманітарна катастрофа, тому що не надходять контрабандні вантажі в Україну. Діє програма «Контрабанда Стоп». Ми повинні були прийняти шокові заходи, щоб зупинити цей потік».

Не відомо, до кого їхав котячий корм чи «Ауді», але потік безглуздощів із уст міністра викликав обурення навіть у регіоналів, які, опустивши очі, слухали виступ своєї «колеги». Ганна Герман навіть попросила Азарова: «Ви нам більше, будь ласка, Королевську сюди не приводьте». Пояснила вона своє прохання тим, що міністр у своєму виступі дозволила собі некоректний тон щодо народних депутатів. І додала: «Або нехай Раїса Василівна навчить її, як треба розмовляти з людьми» (мабуть, малася на увазі Богатирьова).

Перший заступник голови профільного, «соціального» комітету, регіонал Ярослав Сухий поспішив також докластися. І заявив, що Європейська соціальна комісія при Європарламенті дала негативні оцінки роботи Королевської. Європейські соціальні стандарти, які обіцяла перед виборами лідер партії «Україна – Вперед!», реалізовані лише на 25%. Додавши вже більш відверто та емоційно: «У нас є дуже серйозні претензії до Королевської… Сьогодні наш комітет не отримав жодного проекту закону у рамках реформування оплати праці у частині підвищення соціальних стандартів. Тому взагалі не зрозуміло, що робить і чим реально займається міністерство. Вона нічого не робить! Вона постійно критикувала Трудовий Кодекс, принципи формування споживчого кошика, але нічого не запропонувала взамін. Тому ми будемо ставити питання про її професійну непридатність».

Комуніст і голова комітету Петро Цибенко погодився з оцінкою колеги, мовляв, Королевська за перші місяці роботи нічого не зробила, щоб вирішити проблему погашення заборгованості зарплат працівникам бюджетної сфери. І як результат: «На сьогодні ця цифра вже більше 1 млрд. гривень. Таких боргів не було при жодному міністрі. Пенсійний фонд дотується, як і раніше, а соціальні гарантії в 2013 році підвищать всього на 13 гривень! Це просто знущання».

Якщо вже навіть регіонали та їхні сателіти ставлять питання про відставку міністра, звинувачуючи у непрофесіоналізмі та бездіяльності, це означає, що клан, який підтримував Королевську втрачає позиції. А отже, питання її відставки витає коридорами кабміну та Банкової. Однак рішення прийматиметься аж ніяк не виходячи з понять «професіоналізм», «ефективність», «інтелект» (бо тоді, наприклад, Табачника вже давно мали б відправити підмітати територію російського посольства). Керуватимуться єдиним – «доцільність». Схоже на те, що таки «спишуть», і навіть вміння спілкування «мівою» Азарова не допоможе.

Прикро, що профнепридатність Королевської до усього, окрім самореклами, вилилася для України назовні у міжнародний скандал (принаймні, серед спільноти благодійних організацій), та скруту для соціально вразливих, знедолених українців, яких «соціальний» міністр так завзято захищає від будь-якої гуманітарної допомоги. І лежать вантажі ще від кінця року на митних складах. І до 2 євро за 1 кубічний метр нараховують за зберігання. Мало того, навіть якщо вантажам нададуть статус гуманітарної допомоги, наприклад, через 2-3 місяці зберігання на митному складі, чинне митне законодавство і Митний кодекс не передбачає звільнення від сплати за зберігання. Тобто, гроші ніхто не поверне.

Ось такого маємо гуманного «соціального» міністра. Навряд чи після її ймовірного звільнення там з’явиться якась адекватніша кандидатура – у регіоналів з якісними кадрами скрута. Можливо, хоч гуманітарні вантажі розблокують – хтось «Ауді» чи «Віскас-еліт» зачекався, а комусь, принагідно, дістанеться і те, що необхідне просто для виживання у країні «стабільного покращення».

Юлій Хвещук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа