Гора народила…

     На День Незалежності України американський часопис WSJ опублікував статтю вельми поважних журналістів «США та Україна сперечаються через стратегію контрнаступу».
     На думку одного з авторських співрозмовників, Сполучені Штати «нагромадили гору зі сталі для контрнаступу. Ми не зможемо зробити це ще раз», – зазначив відставний чиновник.
     Коли кажуть про гори, через кому вказують передовсім висоту гори. Говерла, 2061 м.; Монблан, 4809; Джомолунгма, 8849 м. над рівнем моря.
     На скільки ж піднеслась «гора зі сталі», котру гору насипали американці (яким ми щиро-щиро вдячні будемо повік!) для українського наступу на глибоко ешелоновану оборону росіян на півдні?
     У тримісячній битві 1944 року за острів Пелеліу американцям довелося «витрачати величезну кількість боєприпасів та сил, щоби, бункер за бункером, просуватися вглиб оборони супротивника. Пізніше підрахували, що на одного знищеного японського оборонця американцям довелося витратити 1500 артилерійських снарядів» (Макс Гейстінгс. Друга Світова війна. Пекло на землі, 2015).
     З іншого боку, речник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер заявив 11 серпня 2023 року, що з початку повномасштабного вторгнення Сполучені Штати вже поставили в Україну понад 2 мільйони 155мм снарядів.
     Підрахуємо, зазначивши, що військові теоретики порівнюють українсько-російську війну з Другою та навіть Першою світовими війнами – саме за відродженням ключової ролі «бога війни» артилерії. (Як сказав наш головнокомандувач, «ви не розумієте природу цього конфлікту. Це не зачистка від інсургентів. Це – Курськ».)
     Поділивши 2 000 000 наданих снарядів на 1500 снарядів на одного знищеного ворога, отримуємо 1333,3 знищених росіянина за всі 18 місяців. Саме стільки ворогів дозволяє знищити «гора» з мільйонів американських снарядів. За американськими стандартами вогневої підтримки Другої світової.
     Це не «гора», це якийсь бугорок, що його ледь роздивляєшся на фоні десятків тисяч (за американськими ж оцінками) знищених орків.
     Дядьку Семе, насипай ще!
Подобається
Коментувати
Поширити
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа