Флоріян Гребницький – ЧСВВ, Митрополит Київський, предстоятель Руської Унійної Церкви (260 років тому)

07_18_Гребницький

260 років тому:

18.07.1762 – в єпископській резиденції у Струнні помер Флоріян Гребницький, ЧСВВ (1699), архимандрит ЧСВВ, Митрополит Київський (1748-1762), предстоятель Руської Унійної Церкви. Закінчив духовну колегію у Вільно (Вільнюс), магістр філософії (1707), доктор теології (1710). Проповідник у Полоцьку, викладач філософії в Жировицькому монастирі (до 1712), настоятель монастирів у Вітебську та Вільно. Номінований на помічника Полоцького архиєпископа Сильвестра Пашкевича, єпископську хіротонію прийняв 1716. Після смерти владики Пашкевича (1717) архиєпископ Полоцький. Учасник Замойського Синоду 1720. Згідно рішень Синоду заопікувався реформою чернечого життя сестер Василіанок у Полоцьку. Проте в цих заходах стикнувся з єзуїтами, які згідно привілею короля Стефана Баторія перебрали посілості сестер. Справу довелось полагоджувати у Римі через кардинала Ламбертіні (майбутній Папа Бенедикт ХІV), який Гребницькому надав гідність асистента папського трону. Відбудував після пожежі катедральний храм у Полоцьку та збудував низку інших храмів, фінансово підтримував навчання двох студентів у грецькій колегії Атанасія у Римі.

Унійні владики мали намір обрати єпископа Флоріана наступником Митрополита Київського Атанасія Шептицького. Проте цьому спротивився польський король, який хотів відновити давнє право номінації митрополитів тільки королівською владою. За намовою князя Чарторийського, що був прихильником Московитської імперії, король призначив наступником Київського митрополита прихильника православ’я Луцького єпископа Теодозія Рудницького (у січні 1747). Цьому рішенню короля спротивилися унійні єпископи та василіанські ченці, які зібрались у Новогрудку (Новгород-Литовський Гродненської области в Білорусії) й обрали на Київського Митрополита архиєпископа Гребницького (19.06.1747). Цей вибір підтримали апостольський нунцій та латинський Віленський єпископ-помічник Йосиф Сапіга. Король змушений був погодитися з вибором унійних владик і відкликав свого кандидата. Папа Бенедикт ХІV 16.12.1748 потвердив кандидатуру Гребницького.

Старався про розбудову та поширення Унійної Церкви, обороняв Східну Церкву перед закидами латинського духовенства, в зверненнях до короля та апостольської столиці домагався заборони переходу вірних Унійної Церкви в латинський обряд, наслідком чого у 1755 Папа ухвалив конституцію на захист грецького обряду. Провадив переговори з урядом та Православною Церквою Московитської імперії про забезпечення свободи та збереження релігійних прав уніатів в Смоленській єпархії; проте вони виявилися безрезультатними. Брав участь у трьох берестейських капітулах ЧСВВ. Похований у Софійському соборі у Полоцьку. Народився у сім’ї дрібного руського шляхтича з Вітебського воєводства 1683.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа