Чому МВФ захищає «робота-вбивцю» середнього бізнесу

1

5 жовтня, в Раді повинні були розглянути найважливіший для України законопроект №7115, що стосується скасування автоматичного блокування податкових накладних та переведення системи моніторингу СМКОР в тестовий режим. Підтримати голосування прийшли представники малого та середнього бізнесу, які найбільше постраждали від непродуманої й недоопрацьованої системи СМКОР, що паралізувала бізнес більше 10 тисяч підприємств, і поставила на межу виживання сотні тисяч людей.

https://www.youtube.com/watch?v=J2GWAf8QF8Q

Напередодні представники бізнес-спільноти провели дві прес-конференції, де спробували донести до соціуму і до влади суть проблеми, а якщо називати речі своїми іменами – глибину тієї Д..ПИ, в якій нині опинився середній і малий бізнес в Україні.

Депутатов Верховной Рады призвали остановить геноцид предпринимателей и принять законопроект 7115

Пограбовані Мінфіном підприємці закликають депутатів прийняти законопроект 7115

Практично ні  ЗМІ, ні жоден центральний телеканал не відгукнулись на заклик висвітлити цю проблему. Зате новина про те, що стрілець із Лас-Вегаса збирав зброю десятиліттями, ввечері того ж 5 жовтня передрукували – увага! – 811 новинних порталів!!! Воістину, ми сидимо в «Титаніку», з захопленням пишемо і читаємо про вбивства на Бродвеї, коли власний крен вже досяг 40 градусів. Мовчить і не помічає цю проблему і просунута блогосфера.
Це нагадало 1933 рік, коли від голоду вмирали мільйони українців, а в газетах писали про нові рекорди і досягнення. Втім, можливо, так на даний момент завгодно провидінню.
Зате на ряді шанованих сайтів з’явилося звернення представника МВФ Йости Люнгмана до української влади, в якому фінансист настійно рекомендує не приймати законопроект №7115: МВФ забраковал законопроект о возвращении к ручному возмещению НДСМВФ забраковал законопроект о возвращении к ручному возмещению НДС. Головним аргументом проти цього законопроекту Захід висуває нібито небезпеку повернення ручного блокування підозрілих накладних, що породжує корупцію і гальмує реформи.

«Лист смерті» від МВФ

Однак пан Йоста явно не в курсі істинного масштабу податкового лиха, яке обрушилося на український бізнес: це понад 10 тисяч незаконно заблокованих фірм за три місяці роботи системи і понад 5 мільярдів реальних збитків легальних підприємств. Більшість цих грошей перейшли до бюджету, про що бадьоро рапортував Данилюк, розхвалюючи СМКОР як ефективного і непідкупного борця з фіктивним ПДВ. Але грошей, вирваних у справжніх шахраїв, у цій сумі виявилося трохи більше 100 млн грн! Решта – це незаконні вилучення оборотних, авансових платежів у реальних, сумлінних підприємств, які справно платять податки, і створюють робочі місця для сотень тисяч українців.
«Ефективний борець» з шахраями на практиці виявився сліпим і глухим «роботом-м’ясником», що вдерся в натовп звичайних людей, серед яких сховалися злочинці. Він рубає настільки різко, сильно й непередбачувано, що навіть примудряється, крім гори безвинних трупів, зарубати і парочку шахраїв. Браво, м’яснику – тремтіть, бандити, тепер ви не сховаєтеся в натовпі! Хоча чому не сховаються? Фахівці вже показали, що незважаючи на закритість даних, кілька фіктивних накладних, яких «робот-маніяк» не помітив, прийнявши за своїх. Напевно, вимазалися брудом або кров’ю убитих, або ж просто не ворушилися, і система їх не помітила.
І ось такого «робота-вбивцю» бізнесу завзято відстоюють Мінфін, Кабмін, а тепер і МВФ, видаючи його за інноваційного людиноподібного андроїда, що мислить як живий, розумний фахівець, непідкупний інспектор, до того ж ще й не бере хабарі. А то, що іноді зривається з управління і косить живих, ну, так це тимчасові недоробки – ось підправимо трохи і все буде ОК.
Але поки систему підправлятимуть, середній і малий бізнес просто вимре як клас. Адже проблеми через незаконне блокування підприємств не зменшуються, а з кожним днем ​​ростуть у геометричній прогресії. Єдиним шансом на виживання якраз і був законопроект №7115, що переводить СМКОР в тестовий режим.
Цей режим відбирав з рук короткозорого «андроїда» гостру сокиру, і давав йому замість знаряддя вбивства маркер-указку. Він міг би безпечно, як рентген, стояти на пропускному фільтрі і світити всім в очі. На кого вкажуть його «датчики підозрілості», того відводять убік і перевіряють уже живі інспектори. І, якщо запідозрять недобре – блокують вручну, на законних підставах. Решта спокійно проходять далі, і ведуть свій бізнес за встановленими правилами, як і передбачалося спочатку, якби система СМКОР не давала таких катастрофічних збоїв.
І ось на цю саму ручну можливість блокування підозрілих накладних зараз ополчилася вся влада, а МВФ вбачає в цьому нібито потурання корупції і відкат в минуле.
І ні слова про те, що законопроект №7115 передбачає персональну відповідальність інспектора за незаконне ручне блокування накладної, аж до кримінальної відповідальності.
А МВФ не бентежить те, що за цю «корупційну складову», що дозволяє чиновникам натисканням пальця зупиняти будь-який бізнес, ратує сам бізнес? Тобто підприємці бачать менше зло в чиновникові, ніж у «передовій і непідкупній» системі, покликаній полегшити ведення бізнесу, і виключити корупційну складову. Можна було б зрозуміти, якби проти СМКОР протестували «схемники», фіктивні ділки, які не провадять реальних операцій, і яких позбавляли маневру. Але тут реальні виробники, сфера послуг, аграрні, торгово-роздрібні, оптові підприємства через непередбачуване килимове блокування виявилися на межі знищення – і це не перебільшення. Навіть Крюківський вагонобудівний завод потрапив під сокиру блокування, і зазнав величезних збитків – оскільки були незаконно заблоковані його контрагенти-постачальники з середнього бізнесу …
1 Наслідки впровадження СМКОР 12 Наслідки впровадження СМКОР 23 Наслідки впровадження СМКОР 3Кому вигідно?

Що ж взагалі коїться, як пояснити таку ситуацію, чому виконавча влада не чує реальний бізнес, котрий наповнює бюджетні засіки? Навіщо різати дійних корів, курей, що несуться, у прагненні в будь-який спосіб наповнити бюджет?

Ніна Южаніна, один з авторів законопроекту №7115, щиро дивується з того, що виконавча влада, в особі Кабміну і Мінфіну, геть не помічає проблем вітчизняних підприємців. Тоді як, виходячи з моніторингу депутатських настроїв, народні обранці в більшості своїй все ж схилялися до необхідності прийняття законопроекту №7115.

Коментар Ніни Южаніної:

А тут такий удар від МВФ, що загрожує під корінь знищити середній клас, що ледь народжується…
Звідки така позиція фінансового донора України? Адже якщо внаслідок божевільних зачисток СМКОР, півмільйона людей, які забезпечували і годували самі себе і наповнювали бюджет, опиняться на вулиці – хіба послужить це стабілізації економічної ситуації, валютного курсу, зростання ВВП? Хіба приверне це інвесторів, які і так масово відмовляються працювати в Україні, зокрема через драконівські хабарі на підключення нових підприємств до електроенергії. Скоріше, в Україні почнеться безконтрольна інфляція і сповзання в економічну яму.
А сам МВФ хіба зацікавлений в руйнуванні середнього класу? Адже хто тоді віддаватиме борги, хто забезпечить стабільність, зайнятість і зростання економіки. Що ж це за гра?

Експерт, координатор громадської ініціативи «Рух бізнесу України» Андрій Гарнат так прокоментував цю ситуацію.

«Сьогодні, у відповідь на Акцію українських підприємців і бухгалтерів біля ВР за скасування Системи блокування податкових накладних, Міністерство фінансів, в агонії свого чергового грандіозного провалу, закликало на допомогу свою останню надію – Міжнародний валютний фонд. У свою чергу, представники МВФ, за традицією, не особливо вникаючи в суть, написали «Листа підтримки» мінфінівській Системі блокування (СМКОР), тим самим завдавши собі величезної репутаційної шкоди і кинувши тінь на всю міжнародну організацію. Також подібна непродумана заява з боку МВФ – це грубе втручання у фіскальний суверенітет України, яке суперечить цілям Міжнародного валютного фонду, викладеним у його Статуті. Одна з них: «Сприяти розвитку і збалансованому зростанню міжнародної торгівлі, і робити внесок в просування і збереження високого рівня зайнятості і реальних доходів, і розвивати продуктивні сили в усіх країнах – членах фонду, як первинні об’єкти економічної політики».
Таким чином, Міністерство фінансів, у спробі маніпулювати, підставило шановну міжнародну організацію, тим самим кинувши тінь як на імідж нашої країни, так і створивши напругу у відносинах України з міжнародними партнерами», – резюмував експерт.

Що ж, бізнес-спільнота, не чекаючи власної смерті, готує свою відповідь МВФ і Кабміну. І сподівається, що українські ЗМІ все ж звернуть увагу на цю ситуацію, і почнуть висвітлювати її об’єктивно.
А поки дихання правового абсурду і колапсу, що насувається, все сильніше відчувається з усіх боків. Не хотілося б нагнітати, але в цьому випадку зволікання смерті подібно.

Автор цього матеріалу – оптиміст, який вірить у здоровий глузд, в позитивні зрушення, вірить у майбутнє України. Водночас я визнаю непорушною істину, що народ заслуговує на ту владу, яку має. А тому, якщо ми хочемо, щоб наша влада – найняті нами чиновники і депутати захищали наші інтереси і служили на благо народу, змінюватися і працювати над собою потрібно нам самим. Ставати більш згуртованими, більш відповідальними і свідомими.

У будь-якому разі – все в наших власних руках, щоб хто не казав.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа