Заява до Президента Асоціації іммігрантів «Амізаде» Наталії Васьковської

До редакції інтернет-видання Спілки українців у Португалії звернулася група українців з проханням опублікувати підписану (261підпис) українцями, що проживають у Португалії заяву до Президента Асоціації іммігрантів «Амізаде» Наталії Васьковської .

Голові Асоціації іммігрантів «Амізаде».

Пані Наталії Васьковській

Пані голово Асоціації іммігрантів «Амізаде»,

у своєму інтерв’ю впливовій у Португалії газеті «Jornal de Notícias» від 7 січня 2013р. щодо традиції святкування українцями Різдвяних Свят, Ви і члени Вашої родини, що взяли участь у інтерв’ю, неодноразово наголошуєте про вживання алкогольних напоїв під час святкування Різдва.

Пані Наталю Васьковська, ніхто не має права вказувати на Ваші сімейні традиції, але, якщо Ви вже взяли на себе тягар відповідальності говорити за Українські Традиції від імені значної кількості українців як голова громадської організації (що, за Вашим твердженням, налічує близько 2,5 тисяч українців), хоча з російськомовних газет у Португалії нам відомо, що Ви є активним членом Координаційної Ради російських співвітчизників, то уклінно просимо Вас поцікавитися спочатку загальноприйнятими українськими традиціями і канонами Східних Християнських Церков, перш, ніж давати публічні коментарі для португальського суспільства, а не створювати негативний імідж українській громаді, кажучи, що українці, навіть у релігійні свята, коли є строгі пости, не можуть утриматися від вживання алкоголю.

Важкою працею, ми, українці, здобували собі пошану в португальському суспільстві, створюючи імідж благонадійного українця, що дбає за свою родину і має такі ж самі життєві цінності, як і більшість європейських народів, що мають спільну християнську історію.

Тому Ваші суб’єктивні трактування українських традицій нанесли шкоду не тільки українській громаді та українським Церквам у Португалії, але й створюють негативний імідж українця в цілому як представника нації.

Щиро радимо Вам у своїй нелегкій громадській роботі користуватися старогрецькою і східною філософією: Не нашкодь!

ЛИСТ: PDF

Переклад статті:

Різдвяні традиції за Наталиним столом.

Довідка

Наталя Васьковська, народилася в Україні та іммігрувала до Португалії у 2001 році, декілька місяців після чоловіка. Через два з половиною роки забрала сина, якому сьогодні 19. Заснувала Асоціацію «Дружба», яку очолює і якій присвячує весь свій час.

На столі 12 страв і вечеря починається тільки після того, як на небі появиться перша зірка. Наталя Васьковська наповнює келихи церковним вином «Кагор» і говорить різдвяний тост чоловікові, синові і друзям, які, як і вона, залишили Україну, але не забувають православних традицій – святкувати народження Божого Сина 7 січня.

Вчора, подібно до католиків 24 грудня, Наталя та її родина – «тут наші друзі, це також родина» – готують святу вечерю і беруть участь у вечірній службі в церкві святого Пантелеймона в Порто. Ялинка, вбрана іграшками, вогниками і дощиком, вже не має подарунків. «Їх приносив 19 грудня святий Миколай чемним дітям, які вивішують в ніч перед святом за вікнами чисті чобітки», – розповідає, сідаючи за стіл Наталя.

Коли знову налиті келихи, родичі і друзі бажають одні одним смачної вечері і щасливого року. Потім пробується кутя, страва з солодкого рису з чорносливом і родзинками, що нагадує італійське бурякове  різотто. Всі мусять спробувати цю страву. Традицію не підтримує Діана, наймолодша з родини, що народилася в Португалії, і говорить з діалектом Порто. Єлизавета, 13 років, також не в захопленні від страв з тушкованих і сирих овочів. Також на столі є страви зі смаженої і вудженої риби, вареної картоплі. Обов’язково мають бути часник, цибуля, сіль та хліб, що символізують багатство і процвітання в православній церкві. М’ясо не готується на вечерю і, за традицією, – є стравою, забороненою до вживання протягом грудня.

«Піст закінчується сьогодні з новою трапезою в кінці дня, цього разу з м’ясними і солодкими стравами», – розповідає Наталя,  що 12 років в Порто, засновниця і діючий президент «Дружби» – асоціації іммігрантів зі Сходу (Rio Tinto, Gondomar/назва міст), що вже допомогла більш, ніж 3 тис. мігрантів.

«Завтра(сьогодні) знову сядемо до столу їсти і пити», –  сміється українка, горда своїми традиціями, що «зобов’язують» до майже цілого місяця святкувань, які супроводжуються частуванням їжею, розбавленою вином, пивом і горілкою.

Так, тому що регіон, звідки приїхала Наталя, пограничний з Венгрією, і населення там святкує, також католицьке Різдво і Новий рік. Святкування продовжуються в ніч з 13 на 14 (Старий Новий рік) і закінчуються 19 січня з традицією святого занурення в льодяну воду. Цю традицію Наталя вже не підтримує, але стверджує, що є ті, хто це робить в океані поблизу Matozinhos (назва місцевості). «Треба бачити, як люди занурюються в холодну воду». Легенда говорить, що ніхто не захворів після такого купання. Хто має віру.  

Копії підписів:

Оригінали з підписами, знаходяться в редакції інтернет-видання «Українці у Португалії»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа