Вийшла під кінець 2021 року унікально-цінна книга спогади про відомого діяча – Михайла Козака

козак,,Історія будь-якого народу стає багатою подіями, великою,  вона піднимає душу,  тільки-но  народ у свою історію  увірує…’’  (Томас Карлейль)

Багато красивих висловів про життя писав (Сократ) ‘’ Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити ‘’. Або ,,Боятися треба не смерті, а пустого життя ‘’ писав (Бертольд Брехт). ,, Щоб дійти до окреслиної мети, треба перш за все йти’’ за словами (Оноре де Бальзака). Або  ,,Книги – морська глибина, Хто в них пірне аж до дна, Той, хоч і труду мав досить, Дивнії перли виносиуь’’. Понад століття тому Іван Франко написав ці рядки, у яких визначив книгу як морську глибину, де на самому дні можна знайти дивнії перли, що прикрашають життя, роблять його змістовним. Всі ці крилаті вислови і цю морську глибину та ці глибинні перли’’  відносяться до книги ,,Спогади про Михайла  Козака’’ (1932-2020)’’, який своєю любов’ю і трудом стам героєм знаменитої книги, яку пощастило старанно оформити проф. Миколі Зимомрію – викладачу Державного Дрогобицького педагогічного університету і видати їй в 2021 році. На мою думки, що про видання книги подбала у великій мірі дружина Михайла Козака пані Катерина, яка в цей спосіб вшанує 90-річчя від дня народження свого мужа, яке припадає на 30 вересня в цього році. Видана книга це финдаметальна цінність, яка увічнює старанно пусані події упорядником книги. Хто мав змогу прочитати, чи хотяй перегорнути сторінки книги ,,Спогади про Михайла Козака (1933-2020)’’ 288 сторінок, цей відчув, що з її змісту  дишить глибинна ідейність. Книга являється унікальним портретом М.Козака який своєю копіткою працею заслужив собі на  загально-національну шану. Без перебільшення на мою думку це виняткова монографія, яка вдало відзеркалює всесторонну і заслужену працю одного із найактивніших діячів українського пробудження після акції ,,Вісла’’, яка вчинила колосальні шкоди не тільки моральні для українців у повоєнній Польщі. В книзі вдало упорядник зіставив і належно проаналізував фундаментальні конституційні цінності, як людську гідність, права людини, верховенство права конституційна демократія, яка панувала у повоєнній Польщі. Упорядник книги  проф. М. Зимомря визначний вчений публіцист, педагог і науковий діяч  проф. Дрогобицького державного університету. Він  зумів геніяльно схопити найосновніші моменти з праці і життя М. Козака.
На підставі тих фактів упорядник беззастережно  опрацював, без зайвої буфонади реально і заслужено покав гідну людину яка стала своєї діяльністю своєрідним дороговсказом у творчому житті  в першу чергу українцям у Польщі. При тому М. Зимомря не лише зумів схопити найцікавші і найцінніші моменти з життя Михайла, але і їх у відповідному порядку зіставив і за їхньою допомогою виніс заслужену постатуь М.Козака на п’ядестал серед найсвідоміших  українських  діячів  на переломі кінця ХІХ і початку ХХ століття. Змістом у виданій книзі зумів вірно відзеркалити глибоку цінність творчої праці автора св. п. Михайла Козака. Проф. Микола Зимомря зумів бездоганно творчі досягнення  М. Козака у виданій книзі усистиматизувати і створити з них змістовну книгу, яку з цікавістю може прочитати читач різного рівня. Пригадаймо в книзі заміщено – релігійні та світські книжки 944 з бібліотечного фонду Михайла,  145 фотографій та поверх 30   копій свідоцтв, дипломів, грамот і подяк, які разом ізчисленними статтями відзеркалюють всесторонні досягнення націонасльного пробудження в повоєнній Польщі покійного М. Козака. На основі широкої джерельної бази, зібраної буквально по крихітках з різних джерел, пов’язаних із творчістю та громадською діяльністю це немов своєрідна енциклопедія, яка охоплює найсутєвіше  життя укреаїнців у Польщі за описаними  працями М. Козака. На підставі широкого масиву історичних джерел, зокрема, архівних документів, споминів сучасників подій та історичних досліджень науковців, в книзі описані також дитячі і юнацькі роки в рідному селі Гребенне Михайла Козака, його становлення до всього, що йому рідне і дороге українській нації. Книга викликає глибокі рефлексії,  чим є життя, яке серед людей забирає тих, які це життя окрилювали. Твори Козака засвідчують, що  земське життя має дійсно величезну потенційну цінність так протягом його плодовитого життя, як і після смерті прожите життя має безмежну виховну  цінність, коли воно здатне оздоровлювати суспільство в  гуманізьмі і поширювати   серед людей братолюбіє.
З увагою прочитавши книгу М. Козака складається враження, що  феномен померлого  його праці засвідчують, що його прожите життя може служити  добрим прикладом для наших нащадків. В цьому без сумніву колосальна заслуга упорядника книжки проф. Миколи Зимомрія. На завершення статті можна послужитися метафорою.Наприклад суворий не оброблений  алмаз – цінний, дорогий камінь,  сам по собі він не є сильно привабливий: це просто шматочок скелі, прекрасний, але поки безглуздий. Щойно пізніше, коли алмаз буде оформлений руками талановитого майстра, він засяє, граючи і переливаючись своїми блискучими гранями краси, відбиваючи сонячні промені і дарує  майбутнім поколінням  свою красу, радість і безмежну цінність. Так само і життя людини: якщо він, уважний майстер, трудар і красиво вміє зводити своє життя, піклуючись про те, щоб і поруч з ним зводили такі ж сильні життя – його життя стає шедевром, його головним і великим творінням захоплюються інші. Проф.Микола Зимомря, як упорядник книги виявив свої феноменальні мистецько-творчі здібності за допомогою яких окрилив творчу працю покійного М. Козака. Народна мудрість говорить: ,,Добра справа великі крила має’’. А ідейність і жертвенність та патріотизм, це  підставові чесноти, що на них основуються всі інші моральні вартості. Словом, так як покійний М. Козак у своїй творчості виявив справжню ідейність, так і упорядник обговорюбаної книги М.Зимомря віддав свій труд, талант і жертвенність для того, щоб довести читачам  цінні праці покійного, як виховну вартість. Маємо надію, що книга знайде свого читача серед істориків, політологів, політичних і громадзких діячів та серед широкої читацької авдиторії.  Словом,  справжня цінність людського життя виявляється у різному виді, починаючи від родинного співжиття і кінчаючи на готовності віддати своє життя і енергію в добро свого народу. Священий Героїзм і посвята нації походить онтологічного ядра родини і нації. Нехай творчість  св. п. Михайла Козака єднає і окрилює українську націю. Вічна йому пам’ять!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа