Сполучені Штати Європи

23 червня поточного року у Великоританіі відбувся референдум щодо доцільності її членства в ЄС. Британці висловили своє бажання вийти з Європейського Союзу. Зразу після референдуму почалася палка дискусія щодо його наслідків та майбутнього.

Меркел і Оланд запропонували перетворити ЄС у єдину супердержаву. Трансформація передбачала б глибшу інтеграцію в об’єднання її членів. Вони мали б загальну армію, валюту, податкову систему, спецслужби, кримінальний кодекс – фактично жили б за єдиними правилами і посідали б єдині центри управління. Була б також введена єдина візова система і спільна зовнішня політика.

На такий проект європейської спільноти не можна погодитися. Він пахне радянщиною, де під спільним червоним прапором реалізувалася політика Москви. Де силоміць втокмачували людям примітивну пропаганду про дружбу і злиття націй в один радянський народ. Якось не можу уявити собі, щоб німецькі, голландські чи італійські солдати, тим разом під синім прапором, віддавали життя захищаючи кордони Естонії, Латвії чи Литви від московської орди. Я непереконаний, щоб французькі дипломати хотіли боротися за територіальну цілісність української держави.

Слід натомість повернутися до концепції Європи батьківщин, яку висунув Шарль де Голль, а прихильником якої є польський президент Анджей Дуда. І членом такої спільноти повинна стати Україна.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа