Що не так з Керсті Кальюлайд?

 

Нещодавно поки що (до 21 вересня) чинная президентка Естонії уславилась в Україні резонансними заявами про відстань (S) та тривалість (t) шляху України до Євросоюзу.

Випускниця факультету біології Тартуського університету була радником з економіки естонського прем’єра. Будучи головою ради університету, працювала представницею Естонії в Європейському суді аудиторів. Магістр ділового адміністрування була навіть директоркою електростанції. Вкрай різнопланова пані. Тому не дивно, що вона сміло використовує специфічні фізичні поняття – як от «світловий рік» –  для своїх політичних висновків.

До речі, про політику. Напередодні чергових президентських виборів діюча президентка була найпопулярнішим кандидатом у президенти. Серед естонців. Але не серед виборців, котрими виборцями є члени естонського парламенту. Вона не змогла навіть взяти участь у виборах, бо не знайшлося 20% виборців, які б висунули її кандидатуру. Їй закидають… популізм. Це, як ми чудово знаємо з наших теперішніх реалій, втручання у діяльність уряду, активність у внутрішній політичній боротьбі тощо.

Але повернемось до керстієвої фізики. Дивно, що, критикуючи повільність українських реформ, пані Керсті не вказала їхню точно визначену потрібну швидкість. Адже знаючи S і t, легко встановити v за формулою S=vt. Підставляючи S=9 460 730 472 580 800хn метрів, где n – «кілька» (світлових років, за кальюлайдівською термінологією) та t= 631 556 926 сек. (20 років за тією ж оцінкою), отримуємо v=n14 980 м/сек., де n не має перевищувати 5.

Кожен зелений може впевнено стверджувати, що саме із такою швидкість працює їхній турборежим. Одна програма перебудови на 300 000 000 000 доларів чого варта. І як цьому може заперечити популістка Керсті?

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа