Російськомовність і Савченко*)

Святослав Караванський

Савченко з Росії прибула до України. А вийшло, що не до України, а до Малої Росії. Бо нема в Україні Олен, Наталок, Грицьків, Олесів. Зато є Альони, Наташі, Гріши й Саші. Правда, є одна Олеся. І знає писати по-нашо-му, а пише тільки, як Путин, хоч ніби й проти Путина.. Так їй легше борони-ти Україну від… Савченко, від Героя України.

Подивившись на гадщчник у Верховній Раді, Савченко й подалась туди, де є українці – до сільських громад. Хоч слово наше почує. А їй російсько- мовні писаки: просуває ідеї Путина і є Троянська його кобила.

Шкода, що Надія не дає відсічі цим “украінцам”. А треба б. Бо росій-ськомпвність в Україні буває різна. Є російськомовні з примусу. Так їх зму-шували московські “інтернаціоналісти”. А є свідомі москвомовці. Їх змалку вчили тільки московщини, бо “зачем портіть ребьонка – учіть украінского язика”. Саме так говорили: не “язику”. До школи їх посилали тільки до руської, а від вивчення рідної мови звільняли. І виростали такі “дядьки отечества чужого”, вступали до партії, шельмували українсько-німецьких націоналістів, а тепер, бачте, українські патріоти.

Тут Надії і треба б було зробити розслідування, щоб вивести на чисту воду своїх винувачів у зраді.

А реакція на “непричесані думки” буває різна.

Можна назвати дорівняння Майдану до Антимайдану зрадою, а можна, зробити, як зробив С. Дацюк, накреслити схемку, де видно, чого праг Майд-ан, а чого – Антимайдан. Як подивиться на цю схемку Надія, то вже ніколи не ляпне дурниці, навіть і тоді, якщо вона дійсно агент “руського міра”,

Реакція залежить від душевного наставлення. Якщо в тобі є іскра украї-нофобії, то викривай зраду, а якщо ти трохи філософ, то малюй схемки.

Від схемок більше користи, ніж від виводу на чисту воду зрадників.

Георгій Ґонґадзе створив для нас «Українську правду», а малоруські Азарови пишуть туди виключно по-московськи. І один поперед другого розпинаються за Україну, та тільки не по-рідному, українському, а по-московському.

Що ж до Савченко, то їй треба порадити такого партнера, як С. Дацюк.

Вона ж цілить у президенти, а там годі обійтися без писак промов. Янукович-1 і Янукович-2 позичали й позичають розум у метких спічрайтерів.

Є така приказка:

На гадючому хуторі, по-гадючому й гутори.

А є такі слова Івана Франка:

Не мовчи, коли гордо пишаючись, велегласно брехня гомонить і сичить у жовчі, як гадюка в корчі. Не мовчи!”.

*) Зберігаємо правопис автора.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа