Молодь Старосамбірщини вшанувала доброго пастиря і правдивого отця Івана Могильницького

02

 

Бо хоч би ви мали десять тисяч наставників у Христі, та отців не багато… [1 Кор. 4:15]

 

Цей невеликий і на перший погляд непримітний стишок із послань апостола Павла є безпосереднім і логічним продовженням слів Спасителя про те, що правдивий духовний провідник, як Добрий Пастир, «знає своїх» і «свої його знають» і за паству свою ладен «покласти власне життя» [Розваж Ів. 10:11-13]. Такими євангельськими істинами жив і великий пастир українців праведний Митрополит Андрей Шептицький, який власне життєве кредо сформулював одним лаконічним рядком: «…я ваш батько! А батькові не байдуже те, що його дітей живо обходить».

Упродовж віків Господь обдаровував українців правдивими пастирями, серед яких визначне місце належить нині малознаному о. Іванові Могильницькому – священикові, невтомному трудівнику на ниві духовного і національного відродження Галичини, предтечі «Руської Трійці».

28 листопада 2018 року делегація Громадської ради «Святий Юр» взяла участь у регіональній міжшкільній науково-практичній конференції «Іван Могильницький. Шкільні правила 200 років тому» в рамках програми «Велетні українського духу». Конференція відбулась у Старосамбірській загальноосвітній школі № 1. Для презентації було підготовлено 14 доповідей учнями шкіл Старого Самбора, Хирова, Великої Лінини, Торчиновичів, Стрілок, Старої Солі, Мурованого, Страшевичів.

Попри те, що представлені роботи присвячені одній темі – шкільним правилам, укладеним о. І. Могильницьким, – все ж усі доповіді виявились змістовними та оригінальними. З усього було видно, що кожен учень та керівник роботи особисто переосмислили поставлену тему й адаптували її до сучасних умов та завдань освіти. Згодом, у часі обговорення, на цьому наголосив професор Михайло Кріль, зазначивши, що о. Могильницький навіть уявити не міг, що через двісті років після написання цих правил їх так прискіпливо будуть аналізувати.

На завершення конференції її молоді учасники взяли інтерв’ю в запрошених гостей та організаторів.

05__ 09

11 14

20 25

 

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа