Китай інвестує в українське садівництво більше півмільярда доларів США!

1

В ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА  відбулась прес-конференція, під час якої Асоціація “Укрсадпром” і китайська державна компанія China Haisum Engineering Co., Ltd підписали меморандум про співробітництво, в рамках якого передбачено виділення $515 млн інвестицій в українське садівництво.

2_500x502

«Сьогодні ми робимо  дуже важливий крок, до якого йшли майже півроку. Це – особливий момент для всього вітчизняного садівництва і української держави в цілому, – зазначив голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

Ми об’єднуємо дрібних та середніх фермерів, що працюють у галузі вирощування фруктів, ягід та горіхів – загалом більше як 60 колективних членів з 16 областей України. Всі фермери скаржаться на брак коштів для розвитку – не вистачає інвестицій, дорогі кредити, що себе не виправдовують. Ми розуміли, що в цій галузі потрібні радикальні зміни. І, нарешті, ми досягли стратегічних домовленостей із нашими китайськими партнерами, державною корпорацією China Haisum Engineering Co., Ltd, що мають величезний досвід інвестування інфраструктурних проектів у галузі сільського господарства. Ми також ініціювали початок процесу узгодження фітосанітарних умов для експорту української плодово-ягідної продукції на ринок Китаю.

За цією програмою, яку відкриває підписання меморандуму,  близько 1 мільйона людей в сільській місцевості отримують  можливість працювати в нових умовах, розвивати свій бізнес та бути конкурентоспроможними на міжнародному рівні. Загалом за два роки українське садівництво отримає 515 мільйонів доларів США у вигляді інвестицій в інфраструктурні проекти. Вже відібрано 18 проектів – від дрібних вартістю $ 200 тисяч до великих об’єктів вартістю $20 млн. Інвестиції у садівничу галузь охоплять всі основні напрямки – від плодопереробки й зберігання до систем зрошування та логістично-виробничих комплексів.  Хочу також зазначити, що більшість збудованих об’єктів будуть у кооперативному користуванні і зможуть приносити велику користь державі. Всі інвестиції будуть прозорими, проект відбуватиметься під громадським контролем і за підтримки державних структур», – підсумував Дмитро Крошка.

Гонг Чжюн, генеральний директор Департаменту з міжнародних зв’язків China Haisum Engineering Co., Ltd:

«Як представник китайської державної компанії дуже радий брати участь у сьогоднішній події – підписанні меморандуму про співробітництво. Наші країни мають 25-річний досвід плідних дипломатичних відносин. А 5 років тому лідер Китаю Сі Дзіньпін підписав указ про впровадженню «Нового Шовкового шляху», у якому Україна, яка розташована на перетині торгівельних шляхів, займає стратегічно важливе місце. Україна має гарний клімат, працьовитих людей, має великий досвід виробництва якісної аграрної продукції.

Наша компанія спеціалізується у галузі переробки харчових продуктів, і саме в цій галузі Україна має колосальний потенціал для розвитку. Тому ми  вирішили розпочати спільний інвестиційний проект, у рамках якого готові поділитись не лише грошима для будівництва нових об`єктів, але й технологіями переробки, зберігання,  досвідом і зв’язками. В травні 2017 року в Китаї буде проходити Форум «Нового Шовкового шляху», під час якого наше співробітництво у галузі садівництва отримає додатковий стимул та гарантії втілення», – зазначив китайський партнер.

Його  слова підхопив заступник  генерального директора Департаменту з міжнародних зв’язків China Haisum Engineering Co., Ltd Ван Сяо Чжоу:

«Україна – винятковий та дуже цінний партнер Китаю у галузі сільського господарства, має великий досвід аграрного виробництва і людський потенціал. А Китай, як одна з найбільших країн світу – це величезний ринок збуту для сільськогосподарської продукції».

Ван Сяо Чжоу зазначив, що саме їх компанія розробила та впровадила у Китаї чимало харчових стандартів якості для виробників та постачальників продукції, і це дозволить уникнути можливих дозвільних непорозумінь.

«Ми впевнені, що наше співробітництво принесе вигоду обом країнам та стане гарним підґрунтям для залучення України в глобальні міжнародні програми по розвитку «Нового Шовкового шляху». Ми готові працювати на результат і в нас є всі умови для досягнення успіху», – підкреслив китайський партнер.

Чен Іцян, голова аграрного комітету Сhinese Commerce Associacion (CCF):

«Для мене, як члена Китайської Торгової Асоціації – велика честь брати участь в цьому проекті. Ми не новачки на ринку України – у 2016 році наша компанія інвестувала кошти в будівництво цеху сортування черешні в Мелітополі, і цей досвід дав нам впевненість в гарних перспективах для наших інвестицій в Україні. Хочу побажати, щоб в рамках «Нового Шовкового шляху» перед Україною відкривалися нові можливості, а ми, зі свого боку, готові всіляко в цьому допомагати і розвивати співробітництво між двома нашими країнами», – підсумував Чен Іцян.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа