Інформаційна війна у виконанні ICTV

12.08.2016 року на телеканалі ICTV в програмі «Надзвичайні новини», перекручуючи фактичні обставини справи, зокрема претензії української письменниці Лариси Ніцой до порушення законодавства України у сфері застосування мов, у сюжеті «В дитячій лікарні Охматдит скандал через малюнки на стінах» розпалюється міжнаціональна ворожнеча за мовною ознакою із брехливою аргументацією про незадоволення Лариси Ніцой малюнками на стінах лікарні, навколо яких російською мовою написані імена рибок. Сама назва сюжету наголошує: «…скандал через малюнки на стінах». Із 25-ї секунди сюжету ведуча телепередачі заявляє: «…побачили у містецькому творі тотальну зраду»; 37 сек. сюжету: «Ці милі риби на стінах дитячої лікарні Охматдит спричинили справжній скандал»; а далі (1 хв. 40 сек.) ведуча перейшла на особисті образи: «Дійшли до сексотства. Автор справжнього доносу – письменниця Лариса Ніцой звертається аж до міністра охорони здоров’я. Вимога: намалювати імена риб – українською.». Після чого (1 хв. 55 сек.) в сюжеті цитується звернення Л. Ніцой до міністра охорони здоров’я: «Просимо вплинути на ситуацію змінивши російськомовні надписи на українські, та вирішити це питання адміністративним шляхом.».

Як бачимо Л. Ніцой не надає ніяких оцінок малюнкам, а скоріш уподобавши чудові малюнки рибок, просить змінити російськомовні написи навколо рибок на українські, навіть не натякаючи на зміни в малюнках або їх знищенні. Добре, що хоч створюючи сюжет майстри пропаганди «Рускава міра» не заявили, що Л. Ніцой вимагає знищити лікарню, на стінах якої розміщені згадані написи. Але, не зважаючи на очевидні в самому теле-репортажі шахрайські перекручення, на адресу Л. Ніцой у соціальній мережі «Facebook» посипалися погрози фізичною розправою.

Даний телесюжет підсвідомо нагадує висловлювання В. Путіна 04.03.2014 року на прес-конференція Президента Росії в Ново-Огарьово, на якій він обіцяв пустити попереду армії жінок і дітей, на випадок війни з Україною. Переглядаючи згаданий сюжет, складається враження, що створюючи теле-репортаж спрямований на знищення основних ознак національної ідентичності корінного населення України, до яких належить українська мова, перекручуючи факти, працівники телеканалу ICTV намагаються зробити свою чорну справу використовуючи хворих дітей. Мабуть імперські амбіції московітів – амбіції всесвітнього панування – не дають їм спокою, де б вони не знаходились. А людину, яка наважилась відновити порушений в Національній лікарні «Охматдит» порядок, установлений Конституцією України у сфері застосування української мови як державної, вирішили психологічно задавити, перекручуючи фактичні обставини справи, організувавши суспільну анафему як кривднику хворих дітей, у яких відбирають одну із небагатьох розрад – намальованих рибок.

Одразу ж постає питання: а як же українське законодавство кваліфікує подібні м’яко кажучи «емоційні теле-сюжети»? Описані дії працівників телеканалу ICTV Кримінальним кодексом України ст.. 161 ч. 2 – розпалення міжнаціональної ворожнечі службовою чи посадовою особою за будь-якою ознакою, у даному випадку за мовною, та ст.. 364-1 – «Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми», – кваліфікуються як злочин середньої тяжкості.

Конституцією України ст.. 10 ч. 5 встановлюється: «Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.». Аби уникнути різного тлумачення норм закону «Про засади державної мовної політики», який регламентує порядок застосування мов в Україні, у цьому законі встановлені наступні норми: ст.. 6 ч. 5: «Жодне положення цього Закону не може тлумачитися як таке, що спрямоване на звуження сфери використання державної мови.», ст.. 7 ч. 9: «Жодне з положень цього Закону про заходи щодо розвитку, використання і захисту регіональних мов або мов меншин не повинне тлумачитися як таке, що створює перешкоди для використання державної мови.». Ураховуючи той факт, що лікарня «Охматдит» підпорядкована посадовій особі органу державної виконавчої влади – міністру охорони здоров’я, та те, що Конституцією України ст. 19 ч. 2 встановлюється: «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.», у мене постає питання: на підставі яких норм Конституції та законів України міністр МОЗ України дозволив або в результаті своєї службової недбалості допустив розписи на стінах державної установи мовою однієї із національних меншин України, створивши таким чином привілеї за мовною ознакою одній із національних меншин, що, як ми бачимо, начебто якась дрібниця, призводить до розпалення міжнаціональної ворожнечі за мовною ознакою, фактично, під час ведення воєнних дій в державі?

За Всеукраїнським переписом населення 2001 року на території України мешкає понад 130 національностей. Українським законодавством в державних установах, якою є Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» МОЗ України, не встановлюється ніяких привілеїв за мовною ознакою для будь-якої національної меншини України. Звертаю увагу на те, що лікарня «Охматдит» не є приватною лікарнею або лікарнею російської національної меншини. Отут постає питання: чого це українські діти різного етнічного походження потрапляючи до Національної лікарні України мають інтегруватися до «Рускава міра» через його мову на стінах Національної лікарні України?

Емоції роздирають душу та підштовхують до більш різких висновків, висловів і формулювань. Тому, мабуть, варто зупинитися на правовому аналізі цієї події та спробувати спрямувати вирішення цього та подібних конфліктів виключно в правове русло.

18.08.2016 Сергій Мельничук

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа