ЗМІ воєнної зони ігнорують тему війни

Лише 4-5% публікацій в місцевих ЗМІ півдня та сходу про зону АТО — дослідження ІМІ і GfK

44% мешканців Донбасу вважають війну найнагальнішою проблемою їхньої сім’ї, а водночас у місцевих ЗМІ лише 4-5% матеріалів в місцевих ЗМІ присвячено цій темі.

Такими є результати спільного дослідження Інституту масової інформації та GfK Ukraine за підтримки Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), яке проводилось у Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Донецькій, Луганській та Одеській областях.

Згідно з моніторингом ІМІ найбільше новин, публікацій та сюжетів на тему АТО є у харківських місцевих ЗМІ — 13% від усіх матеріалів, у Дніпропетровських — 7%, одеських, сіверодонецьких та запорізьких — по 5%, а у краматорських — лише 4%. Ще 1-4% матеріалів стосується теми вимушених переселенців.

При цьому соціологічне опитування GfK Ukraine показує, що тема війни на Сході України є однією з топових, яка цікавить мешканців цих областей у новинах. Зокрема найбільше — дніпропетровців (38%) та запоріжан (35%), по 31% луганчан та харківчан, 27% донеччан та 22% одеситів.

Найбільше брак інформації про події на Сході відчувають запоріжани (20% респондентів) та луганчани (18%), найменше — одесити (9%). Основною ж темою, про яку бракує інформації мешканцям усіх цих регіонів, — боротьба з корупцією на місцевому рівні (від 40% на Дніпропетровщині — до 63% на Запоріжжі).

Найнагальнішою проблемою для своєї сім’ї на даний час назвали 46% донеччан та 42% луганчан, а також 36% запоріжан назвали війну. При цьому більше людей називає нагальною проблемою брак грошей на їжу, комунальні послуги та інші основні потреби (від 48% донеччан до 63% харківчан).

Довідка:

* Дослідження медіа-уподобань та політичних поглядів населення шести областей України було проведено компанією GfK Ukraine на замовлення Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI) за підтримки USAID. Близько 1500 особистих інтерв’ю були проведені вдома у респондентів у кожній області на підконтрольних уряду територіях. До того ж в окремих населених пунктах кожної області та у сільській місцевості кожної області були реалізовані додаткові вибірки (бустери), для них дані про обсяг загальної вибірки для області наведені в окремих презентаціях для кожної області. Вибірка представляє населення кожної області за віком/статтю/розміром населеного пункту. Польовий етап дослідження тривав 27 листопада – 25 грудня 2015 року.

*Дослідження контенту і оцінка медіа-ситуації в 6 регіонах було проведено ГО «Інститутом масової інформації» на замовлення Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI) за підтримки USAID. Загалом було опрацьовано 8363 матеріали, які вийшли у місцевих ЗМІ протягом місяця (з 15 вересня по 15 жовтня 2015 р. у Харкові, Одесі та Запоріжжі; з 15 жовтня по 15 листопада 2015 р. у Дніпропетровську, Сіверодонецьку та Краматорськ). Якісному та кількісному моніторингу підлягали усі матеріали, які вийшли протягом вказаного періоду у десяти місцевих ЗМІ з кожного досліджуваного регіону (по два телеканали, чотири друкованих та чотири інтернет-видання).

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа