Журналісти Криму й Луганська вже постали проти драконівських законів

Прийняті Верховною Зрадою в лічені секунди нові скандальні закони, що всупереч Конституції, перетворюють Україну на тоталітарну поліцейську державу, вже збурили все суспільство. У неділю, 19 січня, на столичному Євромайдані відбудеться народне віче, яке має стати першим кроком до відновлення конституційного ладу в країні. Голова Національної спілки журналістів Олег Наливайко та керівник комітету ВР із питань свободи слова й інформації Микола Томенко оголосили загальну мобілізацію працівників мас-медіа, щоб не допустити підписання законопроектів, які суттєво обмежують свободу слова.

Та й самі журналісти, не очікуючи закликів і підказок, вмить мобілізували свої сили, щоб дати рішучу відсіч новому наступу влади на свободу людини й демократію. Першими вийшли на акцію протесту журналісти Луганська, які засвідчили, що гідні називатися справжніми лицарями пера. 17 січня близько двадцяти чоловік зібралися біля приміщення облдержадміністрації на мітинг протесту проти закону регіоналів Колесніченка й Олійника, яким запроваджується цензура. В руках вони тримали листівки з написами, якими засвідчували, що за новим законодавством вони є правопорушниками: «Я говорив правду про продажних суддів», «Я розслідував корупцію у тендерних закупівлях», «Я дотримуюся стандартів журналістики». На інших плакатах можна було прочитати: «Диктатуру узаконено», «Не їдь за мною – я п’ятий!», «Якщо у вас весілля чи похорони, не забудьте узгодити свій кортеж із міліцією».

Учасники акції принесли книги, які були видані їхніми громадськими організаціями за підтримки грантів Євросоюзу. Це видання на правозахисну тематику, зокрема, про права журналістів, про те, як боротися з корупцією, якими законами мають керуватися працівники міліції. Всі книжки та коробки із сірниками були кинуті під двері облдержадміністрації. Журналісти запропонували губернатору влаштувати багаття, як це робилося у нацистській Німеччині, де діяли такі ж закони, як прийняті нині у нас.

Керівник громадської організації Правозахисний центр «Поступ» Костянтин Реуцький і голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко у своїх виступах піддали нищівній критиці закони, які обмежують фундаментальні права й свободи, гарантовані Конституцією України. Вони заявили, що закони, неприйнятні для правової держави, вони виконувати не будуть. У цьому їх підтримали всі колеги. Цей мітинг матиме своє продовження на віче, яке відбудеться у Луганську у неділю 19 січня біля пам’ятника Тарасові Шевченку.

З вимогою до президента накласти вето на прийняті Верховною Радою закони вийшли на мітинг і кримські журналісти та громадські діячі. 17 січня близько ста чоловік зібралися біля будинку постійного представництва Президента України в АРК із плакатами: «Ні – поліцейській державі!», «Я не буду виконувати закон, що порушує Конституцію!», «ПР – екстремісти», «Янукович – іноземний агент!» та ін. В ході акції учасники зібрали підписи під зверненнями до громадян України, в ООН та ОБСЄ. Учасники мітингу закликали їх не залишатися байдужими й не допустити встановлення диктатури в Україні. Звернення були передані у представництво президента.

Проведенню мітингу спробували завадити близько двадцяти тітушок, які тримали видані їм однотипні плакати з написами: «Геть іноземне втручання», «Так – закону Колесніченка й Олійника», «Майдан! Покажи своє обличчя!». За словами цих молодиків, рішення вийти на цю акцію вони прийняли у соціальних мережах, хоч всім було відомо, що зібралися тут головним чином активісти з «Молодих регіонів». На запитання журналістів, в чім суть прийнятих Верховною Радою нових законів, ніхто з тітушок до ладу відповісти не міг.

Протистояння відбулося без сутичок і втручання правоохоронців. Одна частина мітингуючих скандувала «Ганьба тітушкам!», а інша – «Ми народ, ви – грантоїди!». Журналісти та солідарні з ними представники громадськості завершили акцію виконанням державного славня, після чого всі мирно розійшлися.

Сергій Горицвіт

пікет журналістів Луганська

Журналісти... Фото 2 Пікет журналістів Луганська

мітингують кримські журналісти

Журналісти... Фото 4 Мітингують кримські журналісти

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа