Заява лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова на істеричні заяви деяких членів Президії Верховної ради Криму

Переклад УІС

Нема лиха без добра

З появою останнім часом надій на мирне вирішення політичної кризи в Україні помітно занервували ті з регіональних політиків, які у відкритій чи погано прихованій формі виступають за повний протекторат Росії над Україною. А якщо це не вдасться, то хоча б на тих територіях, де вони перебувають при владі.

При цьому, особливу спритність в такому прагненні демонструють члени Президії Верховної Ради АРК, в монопартійність складу якого органічно вписалися також кілька представників колись потужного проросійського сепаратного руху в Криму початку 90 -х років ХХ сторіччя.

Якщо виходити з відомої російської приказки, яка говорить, що «немає лиха без добра», то в нашому випадку корисним є те, що в результаті кризи влади в країні багато кримських політиків, які виношують ідею «повернення» Криму Росії, повністю розкрили свої справжні обличчя.

Тому, у відомому сенсі, можна навіть подякувати членам Президії ВР АРК, особливо панам Кличнікову і Цекову за те, що вони своїми публічними заявами в ході засідання Президії Верховної Ради Криму легалізували «секрет полішинеля», який полягає в тому, що нинішній статус автономії був задуманий в свій час не тільки в якості своєрідної барикади, зведеної в терміновому порядку в 1991 році проти невід’ємного права кримськотатарського народу на національно-територіальну автономію, але і в якості постійної загрози вільному розвитку України та українського народу.

З іншого боку, кримська ситуація, вірніше істерична демонстрація членами Президії Верховної Ради АРК своїх вірнопідданих почуттів до сусідньої держави, ще раз підтвердила, що статус Криму потребує термінового правового переформатування, при якому не можна буде знову знехтувати правом кримськотатарського народу на самовизначення.

У світлі останніх заяв членів Президії Верховної Ради Криму, в тому числі і про необхідність відкритого втручання Російської Федерації, завуальованій під заклики про «підтримку, допомогу і захист», особливої ​​актуальності набувають пропозиції Меджлісу кримськотатарського народу про розпуск нинішнього складу Верховної Ради Криму і проведення дострокових виборів на основі нового виборчого закону про вибори депутатів Верховної Ради Криму, що передбачає гарантоване представництво корінного народу Криму в його складі.

Всі інші підходи, в тому числі і пропозиції з запахом нафталіну про створення «ради національностей» як якогось дорадчого органу при керівництві ВР АРК, є черговою спробою уникнути кардинального вирішення шляхом нових правових норм питання про спільне співуправління і спільної відповідальності за майбутнє Криму усіма етнічними спільнотами Криму, включаючи і кримськотатарський народ.

Ні в кого не повинно бути сумнівів у тому, що так воно і буде в недалекому майбутньому… Як і в тому, що Україна, подолавши сьогоднішню кризу, займе гідне місце в сім’ї волелюбних європейських народів…

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа