За Бандеру в московській бібліотеці – п’ять років умовно

Прокуратура вимагає у Міщанського суду Москви призначити колишньому директору Бібліотеки української літератури Наталії Шариній покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі умовно у справі про екстремізм і розтраті коштів установи.

На попередньому засіданні захист Шариної клопотав перед судом про повернення справи в прокуратуру за формальними підставами, а також у зв’язку з допущеними слідством у справі порушеннями, однак суд в цьому відмовив.

28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшуки, після чого Шаріна була затримана. Спочатку щодо неї було порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності). За даними слідства, приводом для порушення справи стало поширення серед відвідувачів бібліотеки видання Дмитра Корчинського (за тверженнями адвоката – підкинутого), яке було визнано судом екстремістським матеріалом і заборонено до використання.

Пізніше список визнаних екстремістськими і заборонених в РФ матеріалів, які, на думку слідства, поширювала Шаріна, виріс майже до двох десятків видань, надісланих з України в бібліотеку і вилучених під час обшуку, зокрема “Степан Бандера — символ нації” авторства колишнього члена Проводу ОУН(б) Петра Дужого, “Генерал Тарас Чупринка” того ж автора, “Закордонні частини ОУН” Степана Мудрика-”Мечника”, “Місія Бандери” авторства колишнього головного редактора офіційного видання ОУН(б) “Шлях Перемоги” Ярослава Сватка.

Misiya_Banderi

Раніше ми писали, що під час транспортування до суду директорці бібліотеки зламали хребет.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа