З лівійського полону в Одесу повернулись двоє українських моряків

У січні 2015 року членів команди судна – заправника «Sun Oil I» звинуватили в контрабанді  нафтопродуктів і незаконному перетині кордону Лівії. Звільнити їх, а також двох болгарських і одного румунського моряка, вдалося завдяки зусиллям українських дипломатів.
Рідні чекали їх довгих 12 місяців. Для Миколи Бондарука і Віталія Сянського звичний рейс обернувся річним ув’язненням. Підрядилися працювати на судно-заправниик. Та вже через місяць почалися проблеми: йшли з Мальти в Лівію і під новий 2015 рік потрапили в шторм. Обидва якорі зірвало, паливо швидко закінчилося.

1 Звільнені з полону в Лівії українські моряки
«Обіцяли, що нам ось-ось нададуть допомогу, сказали, що першого січня вийде бункировник. Але там шторми були. Новий рік, який бункеровник, ми вже дали SOS, щоб нас рятували. Один порт, другий, ніхто не хотів брати. Нарешті з Тріполі прийшов буксир, нас завели в Тріполі. І там затримали», – розповів Микола Бондарук, старший механік судна «Sun Oil I».
Затримали моряків у звинуваченні в контрабанді нафтопродуктів і незаконному перетині кордоні Лівії. Команду судна-порушника рік тримали в розташуванні одного із збройних формувань в Тріполі. Українським дипломатам вдалося домогтися для моряків можливості хоч зрідка телефонувати рідним. Крім того, дипломати підгодовували полонених, привозили їм необхідний одяг.
Та головне, співробітники Міністерства іноземних справ України взяли активну участь  у судовому процесі. 12 січня 2016 року лівійський суд виправдав команду судна. Це дало змогу морякам нарешті повернутися додому. А вже 15 січня рідні змогли обійняти їх на рідній землі в Одесі. Водночас міністерство у черговий раз звернулося до громадян України з наполегливою рекомендацією уникати поїздок у Лівію, а тим, хто вже перебуває на території цієї держави, – негайно її покинути. Відео: https://www.youtube.com/watch?v=VuI9Ri0EKpE
Сергій Горицвіt

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа