З ініціативи НАБУ суд заарештував понад 116 млн. грн на рахунках «ХК «Енергомережа»

За рішенням Солом’янського районного суду міста Києва накладено арешт на грошові кошти на загальну суму понад 116 млн. грн, що перебували на банківських рахунках ПрАТ «ХК «Енергомережа». Відповідне клопотання детективів НАБУ, погоджене з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, було розглянуто та задоволено 4 березня 2016 року.

Арешт банківських рахунків накладено в рамках розслідування кримінального провадження по факту привласнення службовими особами майна ВАТ «Запоріжжяобленерго». Крім того, наприкінці січня – початку лютого НАБУ було подано 5 позовних заяв до Господарського суду міста Києва про визнання недійсними договорів уступки права вимоги боргів великих споживачів електроенергії на загальну суму понад 346 млн. грн від ВАТ «Запоріжжяобленерго», в якому державі належить понад 60% акцій, на користь приватної структури ПрАТ «ХК «Енергомережа».

9 березня 2016 року суд задовольнив першу із п’яти позовних заяв, визнавши недійсним договір, згідно з яким «Запоріжжяобленерго» відступило «Енергомережі» право вимоги боргу в розмірі понад 39,3 млн. гривень від ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат». Судове провадження по інших чотирьох позовах триває.

«У наших розслідуваннях ми застосовуємо усі доступні засоби для нейтралізації та знищення корупційних схем. Розслідування провадження щодо діяльності службових осіб «Запоріжжяобленерго» – яскравий приклад поєднання інструментів кримінального та господарського судочинства. Останні судові рішення дають законні підстави для вилучення та повернення державі коштів, які було виведено на рахунки приватних структур шляхом укладання незаконних договорів», – зауважив перший заступник Директора НАБУ Гізо Углава.

Нагадуємо, що згідно із Законом «Про Національне антикорупційне бюро України» до підслідності НАБУ у тому числі віднесено злочини, загальна шкода від яких дорівнює або перевищує суму, яка в п’ятсот і більше разів перевищує мінімальну заробітну плату, встановлену на відповідний рік (якщо злочин вчинено службовою особою державного органу, правоохоронного органу, військового формування, органу місцевого самоврядування, суб’єкта господарювання, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50 відсотків). Процесуальне керівництво у всіх справах здійснюють прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа