Януковичу дуже далеко до Сталіна, — історик В’ятрович

Історія не знає лінивих диктаторів, і це вселяє оптимізм щодо перспектив України за керівництва Януковича.

На зустрічі з українською громадою в Чикаго історик Володимир В’ятрович під час своєї лекції зауважив, що Янукович може використовувати репресивні методи, орієнтуючись на «ефективний менеджмент» Сталіна, але диктатором йому не стати. Про це повідомляє медіа-портал «VIDIA».

«Якщо Сталін, який знищував своїх політичних супротивників і діяв репресивними методами, сьогодні буде називатися “ефективним керівником”, то, щоб бути “ефективним керівником”, цим може займатися і Янукович», — зауважив Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, як раніше повідомляли ЗМІ, в одному з методичних видань до підручника історії в Росії Сталіна названо «ефективним менеджером».

«Ми бачимо, як непереосмислене минуле, як незасуджені злочини комунізму мають можливість повторитися в сьогоденні. Вперше за багато років в Україні заговорили про політичних в’язнів, про тиск і цензуру медіа. Ми маємо яскравий приклад того, що Україна не засвоїла того уроку історії. А історія — дуже вимоглива вчителька, вона буде повторювати до тих пір, поки ми цього не зрозуміємо», — сказав В’ятрович.

Проте, на думку історика, Януковичу ще дуже далеко до Сталіна. «Можливо, він якимось чином і орієнтується на радянського диктатора, але Сталін був страшенним трудоголіком. Він працював 20 годин на добу і будував тоталітарну державу. Натомість, — нагадав дослідник, — всі кияни прекрасно знають завдяки коркам на вулицях, що Віктор Янукович з’являється на роботі не раніше, як одинадцята година ранку. І вже о п’ятій вечора повертається з роботи додому».

«Як на мене, це вселяє оптимізм, бо історія не знає лінивих диктаторів», — заспокоїв Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, що голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, науковий співробітник Києво-Могилянської академії Володимир В’ятрович нещодавно зустрівся з українською громадою в Чикаго і найближчим часом прочитає лекції у Гарвардському університеті, Вашингтоні і Нью-Йорку.

 

Прес-центр Центру досліджень визвольного рух

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа