Як вибити «русскій мір» зі свідомості мешканців Донбасу?

Місцеві вибори на підконтрольних Україною територіях Донбасу довели, що попри війну суттєвих змін в свідомості мешканців Донеччини та Луганщини не відбулося. Явка в цих областях була найнижчою в Україні, та й підтримали луганчани й донеччани переважно партії, що складалися в своїй більшості з екс-регіоналів та відвертих симпатиків «ДНР-ЛНР». Ця ситуація є наслідком в тому числі того, що на звільнених теренах Донбасу і досі не проблемою є зловити сепаратистську FM-станцію чи віднайти «по ящику» російський телеканал.

Для того, або почати міняти свідомість мешканців Донбасу, не достатньо лише роботи владних інституцій. Треба докласти зусилля і патріотичній громаді, аби нарешті вибити «русcкій мір» зі свідомості жителів регіону. Одною з перших ініціатив, що мають виконати це нелегке завдання, є створення Музею героїв АТО – пересувної виставки фотографій, плакатів та інших візуальних експонатів, пов’язаних із війною на Донбасі. Ініціативу започаткували вояки «Айдару», 92-ї бригади, редакція журналу «Музеї України», Музей плакату та Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД. Виставку планують запустити на початку наступного року.

«Дуже прикро, коли половина жителів Донбасу сприймає наших героїв або нейтрально-обережно, або й негативно. Це ставлення є наслідком викривленої інформації, що тиражують російські, сепаратистські ЗМІ, або й ніби то офіційно українські, але такі, що симпатизують терористам», розповідає редактор «Музеї України» Віктор Тригуб.

«Крім експозицій, присвячених героям АТО, плануємо з весни 2016 року запустити пересувну виставку «НАТО мовою плакату». Стереотипи щодо Альянсу також треба ламати незабаром НАТО в рамках трастових фондів виділить кошти на реабілітацію постраждалих від війни людей, на розмінування і боротьбу з путінською пропагандою. Основна робота в рамках цих програм буде проходити саме на Донбасі. Ми маємо бути впевненими, що коли натівські консультанти приїдуть на Донбас, їх тут зустрінуть не як окупантів, а як друзів, що хочуть очистити донецьку землю від смертоносних зерен війни», додає директор Центру ОПАД Сергій Пархоменко.

Сергій Багряний, УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа