Як вмовити дитину піти до стоматолога, якщо вона боїться

Берегти зуби треба замолоду. Але самого лише дотримання гігієни буде недостатньо для попередження карієсу чи утворення зубного каменю. Періодично малюка доведеться водити до стоматолога на профілактичні огляди. Але як переконати дитину лікувати зуби, якщо вона сильно боїться будь-яких лікарів або в неї вже був неприємний досвід візиту до стоматолога? Важливо змінити її психологічний настрій.

3GJ_q7BUXfcuAOqzSGKGrkIIFX1FWfanq-N7EvMQncQLv6ALLB3DnALbywC3Vq9luV-5xyBu-tBNt_Whe2Y2TEOK6wI0RJjU3NLLUt3OCfXcB4zXzg8694T2cJ1VTehBpKGAcmzX

Фото взято із сайту https://cis.ua/

Причини страху перед стоматологом у дітей

Щоб розібратися, як слід лікувати зуби дитині, якщо вона боїться, насамперед, слід конкретизувати причини відмови. Найчастіше вони такі:

  • лікаря малюк бачить вперше і при цьому відчуває сильний біль;
  • востаннє його довелося силоміць утримувати в кріслі;
  • дитина сама по собі нерішуча або навіть недовірлива.

Маленькі діти у стоматолога майже завжди погано реагують навіть на профілактичні огляди. Батькам важливо переконати чадо в тому, що все гаразд і процедура призначена, щоб зберегти його здоров’я.

Як підготувати дитину до першого візиту

Подальше ставлення дитини до лікаря-стоматолога і самої процедури лікування зубів залежить від того, як пройде візит. Дуже важливо, щоб не було примусу. Зазвичай такі дії викликають лише зворотну реакцію. Але тоді як можна настроїти дитину на лікування зубів? Особистий приклад буде найефективнішим. Якщо батьки розуміють всю важливість процедур і не бояться лікаря самі, дитина зможе запозичити цей настрій та зрозуміє, що для хвилювань та істерик немає причин. До того ж, спочатку краще водити малюка саме до дитячого стоматолога. Лікарі, які працюють із дорослими, інколи позбавлені необхідної тактовності.

Рекомендації в залежності від віку

Якщо не зрозуміло, як змусити дитину сходити до лікаря, ці поради будуть корисними для взаємодії з малюком певного віку. Адже справлятися з проблемою щоразу доведеться інакше.

Для дітей 3-5 років

Можна спробувати візуалізувати прийом у стоматолога. У ролі пацієнта буде дитина та її іграшки. А батько чи мати буде лікарем, який докладно розповість про найпростіші та найнестрашніші процедури, які може виконати стоматолог на огляді. Але не потрібно відразу ж говорити про ріжучі інструменти та голки. Потім можна помінятись ролями, щоб дізнатися, як малюк все для себе зрозумів. Також є варіант із тематичними мультиками.

Для дітей 5-8 років

Для цього віку доведеться вибрати іншу стратегію. Якщо малюк має пройти лікування, не можна обманювати, кажучи, що буде не боляче, якщо ви знаєте, що боляче буде. Але потрібно постаратися згладити всі гострі кути. Якщо маленький пацієнт має схильність до самостійності, можна додати у розмові, що він вже надто великий, щоб відчувати страх походу до стоматологу. Або порівняти цю справу з іншою медичною процедурою, якої він не боїться.

Для дітей віком від 8 років

Якщо дитина не хоче знову йти до стоматолога, тут знову може спрацювати візуалізація. Відмінний варіант – запропонувати дитині намалювати лікаря, якого вона боїться. Ймовірно, він вийде страшним у своїй безглуздості. Ви можете «зіграти» на цьому та заспокоїти чадо, перетворивши всі лякаючі деталі у смішні. Дуже важливо, щоб дитину розвеселив результат. Таким чином, вона зрозуміє, що боятися нічого.

Дитина у стоматолога

Часті помилки батьків

Ось деякі помилки, яких батьки припускаються часто:

  • Насильство та примус. Усе це дає лише негативний ефект. Потрібно знаходити компроміси.
  • Відсутність мотивації до лікування. Прищеплювати любов до здорового способу життя важливо з дитинства. Тоді малюк із самого початку розумітиме важливість зустрічей зі стоматологом.
  • Обман. Не можна давати дитині хибні обіцянки. Наприклад, говорити, що лікар просто подивиться, коли зуби потрібно вже лікувати.
  • Похід до стоматолога, коли проблема вже є. У разі наявності больових відчуттів дитині буде складно довіритися незнайомцю. Тому такі важливі профілактичні візити.

Якщо уникати цих моментів і слідувати простим рекомендаціям, умовити дитину лікувати зуби – не буде проблемою.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа