Як українські прокуратура і МЗС дозволили Маркову втекти з-під арешту

6 лютого горезвісний екс-депутат Ігор Марков після відмови суду Генуї в його екстрадиції Україні відлетів до Москви.

Як стало відомо ІНФОРМАТОРу від представників української діаспори в Італії, негативне рішення суду стало значною мірою провиною Міністерства зовнішніх справ України та Генеральної  прокуратури України.

Передовсім, для представників українського звинувачення відповідні органи навіть не надали фахового перекладача. Італійському прокурору Енріко Дзукка довелося самотужки шукати представника української діаспори з юридичною освітою, проте і в нього виникли складнощі з термінологією та строками подання матеріалів.

“Підготовлені документи були “з дірками” і захист мав за що хапатися”, – запевняють діаспоряни.

Сам італійський обвинувачувач у цій справі, прокурор Енріко Дзукка, невдоволений втечею скандального депутата.

“Маркова звільнили, тому він і полетів. Зараз я вивчатиму судове рішення, будемо подавати касацію. Загалом рішення суду було технічним”, – каже він.

Як твердять українські діаспоряни, поза камерою Дзукка порадив знайти професійного перекладача та фахових юристів, адже проблеми виникли саме через документи і переклад.

Коментуючи юридичне фіаско українського звинувачення, народний депутат від Радикальної Партії,  перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Ігор Мосійчук заявив, що вимагає від Павла Клімкіна та Віктора Шокіна парламентського звіту про виконану в італійському процесі роботу.

– Внаслідок недбалого ставлення до справи Ігоря Маркова в Італії з боку високопосадовців Генеральної Прокуратури та Міністерства закордонних справ ми повинні вимагати у них публічного звіту в парламенті. Клімкін та Шокін повинні пояснити народним депутатам та громадськості, чому не було докладено максимальних зусиль для екстрадиції Маркова в Україну. Ситуація з програним судом в Генуї є показником незадовільної роботи української влади з покарання злочинців минулого режиму та осіб, які відверто підтримували і підтримують сепаратистів на Сході України, – пояснив Мосійчук.

Нагадаємо, Ігоря Маркова затримали у Сан-Ремо в серпні минулого року.

Він входить до так званого “Комітету порятунку”, створеного колишнім прем’єром Миколою Азаровим у Москві.

Українська прокуратура наполягала на екстрадиції Маркова і звинувачувала його в організації та скоєнні побиття учасників пікету в Одесі у 2007-му році. Останні місяці колишній український народний депутат провів у Генуї, у готелі під домашнім арештом, і у Москву втік, не дочекавшись рішення щодо апеляції.

Анастасія Чебрець

Джерело: informator.news

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа