Як тоталітарний простір впливає на сьогодення

24 квітня відбудеться авторська зустріч із художником Ростиславом Лужецьким «Тінь минулого: як тоталітарний простір впливає на сьогодення».

Декомунізація і пам’ятники: як дивитися на скульптури Леніну та комуністичну символіку у монументальному мистецтві — як на мистецтво чи як елементи пропаганди?

На вас чекатиме розмова про 70-річний фундамент, залитий комуністичною ідеологією, радянський монументалізм, який працював за принципом захоплення простору, а також митців, які змогли вирватися з тенет радянського мистецтва.

Ростислав Лужецький поділиться своїм баченням того, як розірвати тоталітарні канони в мисленні, переламати бюрократичний шаблон і припинити зневажати культуру.

«Будь-які ідеологічні знаки, які забивалися в голови, – це символи, на яких виховується покоління. Це пояснює таке агресивне знесення пам’ятників: накопичення фальші дійшло до критичної точки. Неправильно, звісно, прийти і розтрощити пам’ятник молотками, можна культурніше це зробити, але накипілий обман і засилля симулякрів неможливо було вже стримати», — каже художник Ростислав Лужецький.

Місце та час проведення: 24 квітня, 13.00 – 13.50, зал «Къырым», Мистецький Арсенал

Організатор: Український інститут національної пам’яті

Захід проходить у рамках спеціалізованої програми «Історія: (не)засвоєні уроки», яку курує Український інститут національної пам’яті під час «Книжкового Арсеналу». Детальна програма за лінком. Також стежте за оновленням інформації на сторінці історичного майданчика УІНП у мережі Facebook. Інформація про умови входу на територію фестивалю «Книжковий Арсенал» тут.

Довідка:

Ростислав Лужецький – художник, дизайнер і режисер. Автор обкладинок до книг у видавництвах «Факт», «Ярославів вал», «Комора», «Amazoncrossing», «Wereldbibliotheek». Серед його виставок: 2003, Мистецький центр «Зобнатіца» (м. Бачка Топола, Сербія і Чорногорія), 2001, персональна виставка, клуб «Легенда» (Київ), 2000, перформанс «Діти ночі», клуб «Промзона» (Київ), персональна виставка, «Центр ресоціалізації наркозалежних» (Київ). Роботи знаходяться в приватних збірках у Польщі, Сербії та Чорногорії, Німеччині, Італії, Франції, США, Канаді, Австралії.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа