«Як домовитися з минулим?». Експерти дискутуватимуть під час конференції в Києві

REmember_conf

Центр досліджень визвольного руху та Фонд Конрада Аденауера в Україні запрошують на міжнародну конференцію «Як домовитись з минулим», яка відбудеться 19-20 листопада в Києві.

19-20 листопада 2018 р.

готель Radisson Blu,

Київ, вул. Ярославів Вал, 22

Зміни політики пам’яті в Україні, які відбулись за останні 5 років, підняли у суспільстві багато дискусійних тем: як ставитись до періоду радянського тоталітаризму та як поводитись з його ідеологією, пам’ятниками, мистецтвом? Як говорити про травматичне минуле, і чи варто будувати на ньому свою ідентичність? Як працювати з розсекреченими радянськими архівами та чи потрібно це суспільству? 

Про ці питання говоритимуть у форматі тематичних панельних дискусій експерти з України, Німеччини, Франції, Великої Британії, США та Росії. Це відомі історики, архівісти, музейники, політологи, урядовці, парламентарі, письменники, публіцисти, журналісти.

Зокрема, в конференції візьмуть участь: Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко, журналіст і письменник Пітер Померанцев (Велика Британія), член Міжнародного товариства “Меморіал” Микита Петров (Росія), дослідниця кримської історії Гульнара Бекірова, філософ, журналіст Володимир Єрмоленко, дослідник з Гарвардського (США) та Українського вільного (Німеччина) університетів Генадь Побережний, філософ, професор Києво-Могилянської академії Тарас Лютий, директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, письменниця Оксана Забужко, народні депутати Ганна Гопко і Вікторія Сюмар, президент Національного університету “Києво-Могилянська академія” (20072014) та міністр освіти і науки (20142016) Сергій Квіт, керівниця програм Центру досліджень визвольного руху Ярина Ясиневич та ін.

Теми п’яти панелей охоплюватимуть таке коло питань:

  • Політика національної пам’яті: інтервенція чи діалог з минулим?

  • Рівні і рівніші. Панування, спротив і колаборація в епоху тоталітаризмів у Східній Європі

  • Для чого нам пам’ятати про несвободу?

  • Як тоталітаризм використовує культуру. Що робити з мистецтвом тоталітарної пропаганди?

  • Травми тоталітаризму: вирок чи досвід?

Детальніша програма конференції доступна за посиланням: bit.ly/2SOG1F3

Попередня реєстрація на захід обов’язкова: bit.ly/2RFaKDf

У разі додаткових питань, напишіть нам на скриньку: [email protected] або телефонуйте: 0661475979 (Катерина Ніколаєнко).

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа