Вищий адмінсуд покриває «недолюстрованого» прокурора Києва Валендюка

Завтра, у середу, о 9:30 Директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко вимагатиме у суддів Вищого адміністративного суду пояснити, чому її касаційна скарга щодо незвільнення за люстрацією в.о. прокурора Києва Олега Валендюка була розглянута без її участі. Посадовець та громадськість прийдуть до Вищого адміністративного суду за адресою вул. Мовська, 8, корпус 5.

Олег Валендюк, виконуючий обов’язки прокурора міста Києва, обіймає цю посаду з 24 березня 2015 року, незважаючи на люстраційні заборони працювати в органах державної влади протягом 10 років. Підстави для таких заборон вказані в «Реєстрі осіб, що підлягають люстрації» Громадського люстраційного комітету: http://lku.org.ua/registry/people/4090

Причиною для незаконного перебування прокурора на посаді є судова ухвала, яка забороняє Генеральній прокуратурі звільняти посадовця на вимогу Закону «Про очищення влади». 17 жовтня 2014 посадовець подав до Окружного адміністративного суду м.Києва позов на ГПУ про визнання неправомірними дій, спрямованих на звільнення Валендюка із займаної посади. Проте на той час ніяких «дій, спрямованих на звільнення» посадовця із займаної посади ГПУ зроблено не було.

20 жовтня 2014 суддя окружного суду м.Києва Данилишин виніс судове рішення N826/15963/14 про вжиття заходів до забезпечення адміністративного позову, яким заборонено Генпрокуратурі люструвати Валендюка до вирішення справи по суті.
28 листопада суддя виніс постанову за тим же номером, яким задовольив позов Валендюка до ГПУ і заборонив звільняти цього посадовця.

Постанова судді окружного адміністративного суду м.Києва Данилишина В.М. N826/15963/14 відсутня в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Крім того, за день до розстрілів Небесної Сотні Валендюк отримав від тодішнього Генпрокурора Віктора Пшонки грошову премію «за активну участь у вирішенні нагальних питань прокурорської діяльності в умовах складної ситуації, яка виникла в Україні у зв’язку з масовими акціями протесту». Відповідний наказ Генеральної прокуратури України було підписано 19 лютого 2014 року.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа