Виставка «Волинь: українсько–польська трагедія 1943 р.» у Львові

Volyn-2013_html_81c2a289

Виставка Музею визвольної боротьби України присвячена пам’яті жертв українсько-польського збройного конфлікту, який відбувся весною-літом 1943 р. на території Волині.

З метою об’єктивного висвітлення причин формування ворожих настроїв як з українського, так і з польського боку, на виставці представлені теми, які пояснюють послідовне наростання конфлікту починаючи від окупації Польщею Східної Галичини і Волині згідно Ризького Договору про перемир’я 1921 р.; активну полонізацію Волині у 1920-х рр., яка супроводжувалась постійним наростаючим утиском українців з боку польської держави.

На виставці представлені матеріали, що розкривають ці теми:

·про діяльність уряду ЗУНР на конференції у Ризі, зокрема представлений уривок тексту Мирного договору між Польщею та Росією;

·українські відозви-протести щодо рішення країн Антанти в Парижі 14 березня 1923 р., щодо передачі у польську «опіку» українських етнічних територій на 25 років;

·польські поліційні звіти та документи про утиски українських культурних, громадських, господарських, політичних організацій, обмеження українців в галузі як гімназійної, так і університетської освіти;

·негативне відношення польської місцевої влади до українських сільських громад та релігійних конфесій.

Комплекс матеріалів засвідчує, що зростання антиукраїнських настроїв у польському суспільстві у 1930 р. переходить у фазу «пацифікації» — у ході якої відкрито нищаться українські осередки «Просвіти», друкарні, господарські кооперативні спілки. Нову фазу ескалації конфлікту представлено матеріалами судових процесів над членами ОУН. Матеріали свідчать, що дії ОУН були відповіддю на антиукраїнську політику посадовців.

Представлено матеріали про створення концтабору «Береза Картузька», де переважно відбували покарання члени ОУН – учасники антипольських акцій.

Перебіг подій власне 1943 р. представлено документальними матеріалами з архіву Центру Досліджень Визвольного Руху та з архіву Українського Центрального Комітету (архів проф. В. Кубійовича у Національному Архіві Канади у м. Оттава):

·про злочини щодо українського населення Волині з боку Армії Крайової та польських банд, листівки ОУН, звіти УПА про стан українського населення на Волині, втрати мирного населення, збройні сутички, звіти Українських допомогових комітетів про стан справ на теренах;

·свідчення очевидців подій;

·вимоги до українського населення з польського боку тощо.

Окремими комплексами матеріалів на виставці також представлені:

·судові документи польської влади про ув’язнення українців у тюрмах, відкриття карних справ, статистика результатів «пацифікації»;

·свідчення очевидців і потерпілих про напади та свавілля польської поліції в Галичині у 1930-х роках;

·свідчення іноземців про «пацифікацію» в Галичині в іноземній пресі;

·судові матеріали про руйнацію польською поліцією українських установ у Галичині у 1930-х роках;

·документи і фотографії щодо діяльності Українського таємного університету у Львові;

·документи про нищення українських церков і Звернення митрополита Андрея Шептицького відносно ситуації ;

·документи, що ілюструють участь Української Повстанської Армії та Армії Крайової у міжнаціональному конфлікті;

·свідчення лікарів про жертви конфлікту.

Звіти, телефонограми, листи «мужів довір’я» Українських допомогових комітетів у справі вбивств міської та сільської інтелігенції, грабунку та підпалів українських культурних та економічних установ на теренах Грубешівщини, Люблинщини, Замостя, Білгорайщини, Сяноччини, Підляшшя, Холмщини, Тарногородщини тощо.

На виставці представлено карти, що ілюструють кордони Польщі та УРСР, терени конфлікту 1943 р. з зазначенням населених пунктів, мешканці яких постраждали від польського терору.

Комплекс документів з архіву УЦК в Оттаві висвітлює поступову ескалацію антиукраїнського терору, починаючи з середини 1941 до середини 1944 року, його наростання від актів індивідуального терору до масового винищення українського населення – цілих сіл, територій, шляхом застосування методів кривавої національної чистки.

Зазначені документи висвітлюють причинно–наслідкові зв’язки подій українських «відплатних» і польських «відплатних» акцій, що у першій половині липня 1943 р. перекинулись на мирне населення польських, українських і змішаних сіл, що зрештою призвело до конфлікту.

На виставці матеріли подаються вибірково, оскільки неможливо відобразити усієї глибини трагедії з обох сторін.

На виставці застосовуються аудіовізуальні засоби. Представлена хроніка про перебування делегацій Львівщини на українських цвинтарях на території Польщі з ушанування пам’яті жертв польського терору.

Виставка спрямована на утвердженням гуманістичного принципу подальших взаємовідносин між двома великими європейськими народами – українським та польським.

 Львівський історичний музей

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа