Віче в Сіднею на Підтримку Майдану в Україні

СіднейськийКомітет для підтримки Майдану (під патронатом Обєднання Українських Громад НПВ – ОУГ НПВ та у співучасті з Союзом Українських Організацій Австралії – СУОА) провели Громадське Віче останньої неділі, 2 лютого 2014 в Домі Української Молоді Лідкомбі.

На підтримку антиурядових демонстрацій в Україні, в цьому Віче взяло участь понад 150 австралійських громадян українського походження, чия мета була в тому, щоб висловити свою стурбованість нашим австралійським парламентарям в надії, що ми могли б зробити більше для підтримки тих, хто на Майдані. Українці, які так довго були несправедливо пригнобленими, тепер страждають під насильством і загрозою над їхньої демократії від корумпованого уряду.

Віче розпочалося молитвою під проводом присутніх українських католицьких і православних священиків. Щира подяка їм висловлюється:- відправили о. Симон Цькуй, о. Ігор Головко, о. Ждан Коломиєць, та о. Михайло Смолинець.

Зустріч була ефективно організована. Три члени Федерального та Стейтового Парламентів взяли участь. Їх попросили виступити з промовами присутнім. Високоповажний Девід Кларк MLC (NSW) розповів про те, як він вірить у підтримання боротьби за демократизмта народоправство в Україні і готовий слухати і діяти відповідно з порадами та пропозиціями нашої громади, щодо поліпшення демократичного процесу для українців. Крейг Лаунді MP- Федеральний депутат виборчого округу Реід (Reid) тактовно відповів на чутливе питання, поставлене молодим членом аудиторії – “Скільки українців мають бути вбиті для того, щоб уряд Австралії вдався до рішучих заходів становища в Україні?”. Він сильно підкреслив важливість захисту демократії в Україні. Барбара Перрі MP– (округ Аубурн до стейтового парламенту) говорила про важливість захищання прав людини в Україні та в інших вразливих країн.

Ярослав Дума OAM, попросив запропонувати австралійському урядові, щоб австралійське посольство урядувало в Києві. Голова комітету в Сіднеї говорив з почуттям про важливість кожній людині підтримати, в будь-якій можливій формі – наших українців, які зараз стоять і мерзнуть в Києві та в інших містах по всій Україні. Необхідно активізувати міжнародний тиск і переконати владу так, щоб режим в Україні це відчув. В тому числі нехай народ України відчує нашу підтримку у формі фінансових пожертв, написання листів-прохання-вимагання до парламенту Австралії. Зокрема, він попросив від австралійського уряду скасування їхнього запрошення Януковичу на відвідани Австралії, і зайняти більш рішучу позицію, щодо санкцій проти тих, в режимі, які погодилися застосовувати насильницькі дії над людьми. Також потрібно відкрити австралійське посольство в Києві, бо Австралія є єдиною країною з «G20», яка не має дипломатичної місії в Києві. Присутні голосно аплодували. Він настійно рекомендує, неварто недооцінювати, як можуть їхні маленькі жести і дії допомогти змінити ситуацію до становища українців. Тяжке становище українців візуально було представлено на екрані за допомогою відео, який підготовив Андрій Дума.

Кульмінацією дня було те, коли в прямому ефірі через «Skype» пов’язали Стефана Романіва OAM (голову СУОА та Генерального Секретаря СКУ) з Києва де він оновлював інформацію аудиторії про умови і події на Майдані. Стефан Романів в сучасну пору знову в Києві, де він репрезентує українців з Австралії.
Студенти з України, які відвідують австралійські університети, щоб закінчити свої «PhD», приїхавши лише день перед початком «революції», серйозно говорили про те, що робиться на Майдані, та передали вдячність за мітинги в Сіднеї, і за всю практичну підтримку. Антон Богданович з України, викладач в Університеті Західного Сіднею, підкреслив актуальність дій проти тиску з боку Москви, бо вірить, що
репресії будуть застосовані відразу після Олімпіади в Сочі. Всі виступаючі закликали аудиторію написати своїм політичним представникам, що треба прагнути санкції проти режиму Януковича.
Резолюції Сіднейського Віча були зачитані Манолієм Буриком.
Коротше тут вони подані:

Система повинна змінюватися.

Режимповинен бутизмінений.

Народ України потребує підтримки в їхніх зусиллях бути дійсно демократичним.

Він обіцяв, що представить ці резолюції в окремому документі.

Віче завершилося з співом австралійського та українського Гімнів.

Тоді дуже ефективно і значно листи були підготовані для відвідувачів, щоб їх можно було підписати, і відразу відправити до політичних представників після Віче, підкресливши підтримку прав людини і, щоб демократичні права були доступні всім в Україні.

Тих можна гарно привітати, що бралиучастьв ефективній підготовціцього Віча. Люди розійшлися, підняті на душі очевидноюпідтримкою всіх присутніх.
1888670_398082283662083_557522205_n

1508061_398082143662097_348378726_n

149336_398082410328737_1531214058_n

1506065_398082316995413_1995556803_n

romaniwskype

Стаття Петра Клочка, з перекладом П-і Рози Клочко.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа