Вечір пам’яті «Крути – бій за майбутнє» у музеї «Тюрма на Лонцького»

Чому одна із найвідоміших подій в історії України – легендарний бій добровольців під станцією Крути — здобулася на цілісний історіографічний опис із встановленням реальних дат, фактів і цифр, але ще так і не віднайшла належного трактування в суспільстві? Відповіді на це дасть вечір «Крути – бій за майбутнє», що відбудеться в річницю бою у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького».

 

29 січня, четвер 17:00

Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького»

м. Львів, вул. С. Бандери, 1 (вхід з вул. К. Брюллова)

 

Вшанувати пам’ять героїв Крут на спільному заході «Крути – бій за майбутнє»  музей запрошує членів різних молодіжних середовищ і ветеранських патріотичних організацій.

У програмі вечора: лекція наукової співробітниці музею та Центру досліджень визвольного руху Олесі Ісаюк «Крути: недоусвідомлена перемога», екранна кінологія про Крути (добірка відеосюжетів та документальних фільмів) а також спільна молитва.

 «Канонічна версія бою під Крутами, так як вона відображена у підручниках і популярних виданнях та відбита у головах широкого громадянства, виглядає більш-менш та: на Київ рушили люті більшовицькі орди, а на боці беззахисної України були тільки студенти військової школи, триста з яких зробили відчайдушну спробу зупинити ворога. І героїчно загинули. Враження таке, що, якби вони не загинули, то половина України їх, мабуть, героями б не вважала», — писала в одній із своїх статей Олеся Ісаюк.

Тепер дослідниця історії пропонує «до-усвідомити» нарешті Крути не як топос поразки, а перемоги, вектор котрої спрямований у майбутнє, стверджуючи, що крутянці є аналогічні «кіборгам» наших днів.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа