Лекція Геннадія Іванущенка у Школі ім. Юрія Липи

Оксана Соколик, директор української школи ім.Ю.Липи. (м.Торонто, Канада)

У суботу, 26 жовтня 2013р. ми вітали у школі шановного гостя, українського історика, керівника проекту «Сумський історичний портал», співзасновника Центру Досліджень Визвольного Руху Геннадія Іванущенка. Запросив і представив науковця з України Орест Стеців, голова Крайової Управи Ліґи Українців Канади, член Ради директорів школи ім.Юрія Липи.

Пан Іванущенко прочитав лекцію про Голодомор 1932-1933 років на Сумщині. Учні середніх і старших класів а також вчителі з цікавістю вислухали розповідь про трагічну сторінку істрії України а також про нові дослідження і свідчення, які доповнюють вже існуючі знання.
Вражаючими були наведені статистичні дані, документи, спогади, зібрані істориками про злодіяння комуністичної влади у 1932-1933 роках на сході України. Географічно найвіддаленіша від нас часточка України Сумщина стала близькою і рідною після усвідомлення обсягу того горя-нещастя, яке випало на долю наших слобожанських братів і сестер. На вістрях чужинецьких мечів принесено страшну біду в Україну – Голодомор.

Про те, що супроти цілого народу вчинено геноцид, свідчать архівні документи – книги Реєстрації актів цивільного стану (РАЦС), виписки із протоколів карних справ та медичні довідки про причину смерті тисяч і тисяч чоловіків, жінок, старших і молодих, і дітей, дітей, дітей… Особливо вразив вже розтиражований документ – довідка про смерть чоловіка, де причину загибелі його у голодних муках названо коротко і страшно – українець.

Геннадій Іванущенко познайомив присутніх із новими дослідженнями, які проводяться українськими істориками, архівістами, пошуковцями, про труднощі з якими доводиться боротися, щоразу перемагаючи спротив нинішнього режиму в Україні.

Завдяки сучасним технічним засобам, слухачі мали можливість у режимі онлайн оглянути архівні документи, відвідати спеціальні сайти, пройтися віртуально музеями та виставками. Посилання на сайти, згадувані під час лекції, подаємо нижче.

Історик-архівіст, а свого часу вчитель історії, доступно і цікаво пояснював складні теми української історії учням. Цікаво було довідатися про те, що під керівництвом Геннадія Іванущенка його учні проводили пошукову працю і досліджували історію рідного краю, збирали свідчення, документи та старожитності, які згодом поповнили колекції українських музеїв та стали суттєвим підґрунтям для досліджень науковців.

Зацікавлені пошуковою працею своїх юних друзів і колег в Україні, учні Школи ім.Юрія Липи вже замислили здійснити кілька пошукових проектів у Торонто та в південному Онтаріо. А наше місто, можна сказати, просто «дихає» історією – і української еміґрації, і визвольної боротьби, і розбудови політичного, культурного та суспільного життя українців далеко від України.

IMG 4906
Рефреном з уст історика звучали слова нашого Тараса Шевченка, про те, що українці – це не просто населення України, а усі, хто був, є і буде в Україні та поза її межами об’єднані спільним корінням у просторі й часі. «І мертвим, і живим, і ненародженим землякам … в Україні і не в Україні…» – усім нам слід дбати про свою пам’ять і берегти її.

У просторі і часі…

Оксана Соколик, 
директор школи.

Джерело:  http://history.sumynews.com/news/item/710-lektsiia-hennadiia-ivanushchenka-u-shkoli-im-yuriia-lypy.html

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа