В Україні створюють Міжнародну експертну групу з питань реформування оборонного сектору

Про це народний депутат, Голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз зазначила під час другої Міжнародної конференції «Урядування в секторі безпеки і оборони: роль демократичних інституцій і кращі міжнародні практики», яку організував Центр ім. О.Разумкова спільно з DCAF та Посольством Нідерландів в Україні.

«Після проведення двох спільних засідань Комітетів закордонних справ та європейської інтеграції, за участі членів Комітету нацбезпеки та оборони, ми приступаємо до створення в Парламенті Міжнародної експертної групи з питань реформування оборонного сектору із залученням народних депутатів Верховної Ради України», – сказала Фріз.

За її словами, робота розпочнеться вже з наступного тижня.

Парламентар окреслила завдання, які покладаються на Міжнародну експертну групу: незалежний аналіз законодавчих ініціатив в секторі безпеки та оборони на їх функціональність та дієздатність, відповідність кращим міжнародним стандартам і практикам; консультативна допомога з підготовки проектів законів, ініціатив народних депутатів, спрямованих на удосконалення національного законодавства.

«На теперішній час, законодавчі ініціативи проходять через Головне експертне управління, що аналізує законопроект на відповідність нормам чинного законодавства. Втім, Міжнародна експертна група не має на меті ні дублювання роботи ГНЕУ, ні контролю висновків державних експертів. Головним завданням МЕГ є доповнення результатів державної експертизи незалежними зовнішніми оцінками та рекомендаціями, що ґрунтуються на кращих міжнародних стандартах, насамперед, стандартах ЄС і НАТО.

Результат, що очікується: надання МЕГ висновків, зауважень та рекомендацій до проектів законів та поправок, з метою досягнення максимальної ефективності законопроектів у сфері безпеки та оборони, що виносяться до голосування у сесійну залу та їх відповідності стандартам НАТО і ЄС», – підкреслила Ірина Фріз.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа